Το ανέβασμα σκάλας συνδέεται με τη μακροζωία, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ESC Preventive Cardiology 2024.
Η Dr. Sophie Paddock του University of East Anglia and Norfolk και του Norwich University Hospital Foundation Trust, δήλωσε ότι αν έχετε την επιλογή μεταξύ ασανσέρ και ανεβάσματος σκάλας να ανεβείτε με τη σκάλα γιατί αυτό βοηθά την καρδιά σας.
Ακόμα και σύντομη περίοδος σωματικής δραστηριότητας έχει όφελος στην υγεία και το σύντομης διάρκειας ανέβασμα σκάλας θα πρέπει να είναι εφικτός στόχος για ενσωμάτωση στην καθημερινή ρουτίνα.
Το ανέβασμα σκάλας είναι πρακτική και προσβάσιμη μορφή άσκησης που συχνά παραλείπεται. Η νέα έρευνα εξέτασε αν το ανέβασμα σκάλας ως μορφή άσκησης θα μπορούσε να παίζει ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση στην οποία περιελήφθησαν έρευνες άσχετα από τον αριθμό των σκαλοπατιών και της ταχύτητας ανεβάσματος.
Υπήρχαν 9 έρευνες με 480.479 συμμετέχοντες στην τελευταία ανάλυση.
Περιελήφθησαν και υγιείς και άνθρωποι με ιστορικό εμφράγματος ή περιφερικής αρτηριακής νόσου.
Η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 35 - 84 ετών και το 53% ήταν γυναίκες.
Σε σύγκριση με το μη ανέβασμα σκάλας, το ανέβασμα σκάλας συνδεόταν με μειωμένο κατά 24% κίνδυνο θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο και με 39% χαμηλότερη πιθανότητα θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο. Συνδεόταν επίσης με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου όπως έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.
Η Dr. Paddock, δήλωσε ότι με βάση τα αποτελέσματα θέλει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ενσωματώσουν το ανέβασμα σκάλας στην καθημερινότητά τους. Η νέα έρευνα υπέδειξε ότι όσο περισσότερα σκαλιά ανεβαίνει κάποιος τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη-αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί. Επομένως, συνιστά είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι ή αλλού να προτιμάτε τις σκάλες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος