Η διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος (ΔΜΝ) αποτελεί σπάνια αλλά σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρο κατάσταση. Αναδρομική μελέτη κατέγραψε και ανέλυσε τα δεδομένα και την έκβαση παιδιών που νοσηλεύτηκαν με ΔΜΝ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης την περίοδο 2010-2020. Από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας αντλήθηκαν δημογραφικά, επιδημιολογικά και μικροβιολογικά δεδομένα, ενώ αναζητήθηκαν οι ιατρικοί φάκελοι των παιδιών προς καταγραφή των επιπλοκών και της έκβασης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 53ου Συμποσίου της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, την περίοδο 2010-2020, δηλώθηκαν 40 παιδιά με ΔΜΝ (24 αγόρια, 15 κορίτσια), με διάμεση ηλικία 3 ετών (εύρος: 1μηνός-16ετών). Τα κρούσματα κυμαίνονταν από 0 έως 7 ετησίως και η πλειονότητα των παιδιών (67,5%) νόσησε χειμώνα και αρχή άνοιξης (Δεκέμβριος-Απρίλιος).
Η νόσος εκδηλώθηκε ως μηνιγγίτιδα σε 20 παιδιά (50%), ως σήψη σε 11 (27,5%) και ως συνδυασμός σήψης/μηνιγγίτιδας σε 9 (22,5%). Στο 77,5% (31/40) των παιδιών απομονώθηκε μηνιγγιτιδόκοκκος οροομάδας Β, στο 2,5% (1/40) οροομάδας C, ενώ στο 20% δεν έγινε ταυτοποίηση του στελέχους.
Έξι παιδιά (15%) νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ, εκ των οποίων τα 5 διασωληνώθηκαν. Συνολικά, 2 παιδιά κατέληξαν (5%). Δεδομένα σχετικά με τις επιπλοκές συλλέχθηκαν για 22 ασθενείς από τους επιζώντες. Κατά την έξοδο από το νοσοκομείο, επιπλοκές καταγράφηκαν σε 3 από τα 22 παιδιά ή στο 13,6% (νευρολογικές επιπλοκές: 2, ακρωτηριασμός άκρων: 1 - το μοναδικό παιδί με οροομάδα C). Μεταξύ των παιδιών με πλήρη ίαση και θάνατο/επιπλοκές, δεν υπήρχε διαφορά ως προς τον χρόνο διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου.
«Η διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος παραμένει μια νόσος με υψηλή θνητότητα και σοβαρές επιπλοκές, χωρίς τάσεις βελτίωσης, παρά το καλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών, την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, γεγονός που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού», επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους οι μελετητές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές