Η προχωρημένη κίρρωση του ήπατος μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα αμμωνίας στο αίμα σε επικίνδυνα επίπεδα αλλά η παράλειψη του κρέατος την ώρα του γεύματος μπορεί να συμβάλλει στην αναστροφή αυτού, έδειξε νέα έρευνα.
Ο Dr. Jasmohan Bajaj, του Virginia Commonwealth University, δήλωσε ότι ήταν συναρπαστικό να παρατηρηθεί ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στη διατροφή, όπως το να έχει κάποιος ένα γεύμα χωρίς κρέας πότε πότε, θα μπορούσε να ωφελήσει το ήπαρ μειώνοντας τα βλαβερά επίπεδα αμμωνίας σε ασθενείς με κίρρωση.
Σε ανθρώπους με υγιές ήπαρ, το όργανο λαμβάνει την αμμωνία και την στέλνει στα νεφρά όπου αποβάλλεται από τα ούρα.
Όμως η κίρρωση εμποδίζει την ικανότητα του οργάνου να επεξεργαστεί την αμμωνία και αυτή συσσωρεύεται με τοξικό τρόπο.
Η αμμωνία μπορεί ακόμα να ταξιδέψει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει σύγχυση ή ντελίριο.
Η διατροφή μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο επειδή η δυτικού τύπου διατροφή ενισχύει τα επίπεδα αμμωνίας που παράγονται από το έντερο. Επομένως, τι θα γινόταν αν αφαιρούσε κάποιος το κρέας;
Η νέα έρευνα περιέλαβε 30 ενήλικες που κατανάλωναν κρέας και αντιμετωπίζονταν για κίρρωση ήπατος στο Richmond VA Medical Center.
Ζητήθηκε από τους ασθενείς να καταναλώσουν γεύμα που περιείχε ένα από τρια είδη burgers: Ένα φτιαγμένο από μείγμα χοιρινού/ βοδινού, άλλο με vegan υποκατάστατο κρέατος και ένα τρίτο, vegetarian, από όσπρια.
Tο επίπεδο πρωτεΐνης των 3 burgers ήταν το ίδιο: περίπου 20 γρ. Άνθρωποι έτρωγαν τα burgers τους με πατατάκια με χαμηλά λιπαρά και ψωμάκι ολικής άλεσης χωρίς σάλτσα.
Λίγες ώρες μετά το γεύμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συγκεκριμένους δείκτες στο αίμα για να μετρήσουν τα επίπεδα αμμωνίας.
Ασθενείς που επέμειναν στο burger με το κρέας είχαν υψηλότερα επίπεδα αμμωνίας έναντι αυτών που κατανάλωσαν το φυτικό burger, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Η ομάδα των συμμετεχόντων ήταν πολύ μικρή και τα ευρήματα προκαταρκτικά. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι δεν είναι κακό να ενημερώσουν οι γιατροί για τα νέα ευρήματα τους ασθενείς με κίρρωση και να τους ενθαρρύνουν να αποφύγουν το κρέας.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Clinical and Translational Gastroenterology.
Πηγές:
Clinical and Translational Gastroenterology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές