Η χειρουργική επέμβαση στον μηνίσκο είναι μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις Ωστόσο, η ελπίδα της αιώνιας απαλλαγής από τη δυσφορία και τον πόνο στο γόνατο δεν εκπληρώνεται πάντα.

Οι μηνίσκοι, οι δίσκοι σε σχήμα μισοφέγγαρου από ινοχόνδρινο ιστό μεταξύ του μηρού και του κάτω μέρους του ποδιού, είναι αρκετά μικροί. Ο ένας κάθεται στο εξωτερικό της άρθρωσης του γόνατος, ο άλλος στο εσωτερικό. Και είναι δυσδιάκριτοι όσο λειτουργούν. Αλλά αλίμονο αν ένας μηνίσκος φθαρεί ή διαρραγεί. Τότε μπορεί να κολλήσει και ο γύρω ιστός να ερεθιστεί. Τότε ακόμη και οι πιο απλές κινήσεις πονάνε.

Μια επέμβαση, κατά την οποία ο μηνίσκος ράβεται ή αφαιρείται μερικώς, προσφέρει αρχικά κάποιας μορφής ανακούφιση. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο τα συμπτώματα να επιστρέφουν μετά από μερικά χρόνια. Ποιος είναι ο λόγος για αυτό και τι μπορούν να κάνουν οι πάσχοντες ασθενείς;

Μόλις πριν από 25 χρόνια, οι γιατροί συνήθιζαν να αφαιρούν χειρουργικά το μηνίσκο. Αυτό λέει ο Dr. Gregor Berrsche, επικεφαλής ορθοπεδικός χειρουργός στο Γερμανικό Κέντρο Αρθρώσεων στην κλινική ATOS στη Χαϊδελβέργη. "Σήμερα, χάρη στις βελτιωμένες χειρουργικές τεχνικές και τα εργαλεία, είναι πιο συχνά δυνατό να διατηρηθεί πλήρως το προσβεβλημένο τμήμα του μηνίσκου". Ή, σύμφωνα με το γιατρό, μπορεί να επιδιορθωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να χαθεί μόνο μια μικρή ποσότητα ουσίας.

Δεν χρειάζεται να χειρουργηθεί κάθε ρήξη του μηνίσκου. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι αν η ρήξη είναι σταθερή ή ασταθής.

Τα ασταθή διαρρηγμένα τμήματα του μηνίσκου αρχίζουν ολοένα και περισσότερο να κινούνται, να μπλοκάρουν και μπορεί να φθείρουν τοπικά τον χόνδρο - προκαλώντας πόνο.

Σε αυτή την περίπτωση, η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως αναπόφευκτη. "Ωστόσο, οι σταθερές ρήξεις δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν χειρουργικά", λέει ο Berrsche.

Συμβουλεύει τα ενοχλήματα του μηνίσκουνα διερευνώνται σε πρώιμο στάδιο, ιδίως στα παιδιά και τους εφήβους. Ο μηνίσκος έχει μια σημαντική λειτουργία: "Σταθεροποιεί την άρθρωση στα άκρα και αυξάνει την επιφάνεια επαφής μεταξύ του μηρού και του κάτω μέρους του ποδιού χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα του". Αυτό κατανέμει το φορτίο στο γόνατο ομοιόμορφα στις επιφάνειες του χόνδρου.

Ακόμα και αν μια επέμβαση αρχικά ανακουφίζει από τον πόνο: "Ο μηνίσκος φυσικά δεν ξαναμεγαλώνει και είναι πιο ευάλωτος στη συνέχεια", λέει ο καθηγητής Dr. Matthias Hansen, ειδικός ορθοπεδικός στο Mainz. "Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σημείο του μηνίσκου που αρχικά ήταν ακόμη σχετικά άθικτο, αλλά εξακολουθεί να υπόκειται σε εσωτερική φθορά, να διαρραγεί ξαφνικά εκ νέου μετά από χρόνια".

Με λίγη τύχη, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί και πάλι με ελάχιστα επεμβατική αρθροσκόπηση, αλλά αυτό δεν είναι πάντα επιτυχές.

Ποια αθλήματα μπορώ να κάνω με προβλήματα μηνίσκου;

Τι μπορείτε να κάνετε συγκεκριμένα αν έχετε επαναλαμβανόμενα συμπτώματα; Και οι δύο γιατροί συνιστούν ανεπιφύλακτα τον αθλητισμό και την άσκηση.

"Ο στόχος είναι η σταθεροποίηση της άρθρωσης μέσω της προπόνησης δύναμης με τη χρήση των μυών, σχεδόν σαν μυϊκός κορσές", λέει ο Berrsche.

Για να λειτουργήσει αυτό, θα πρέπει να πρόκειται για ασκήσεις "στις οποίες το πόδι δεν αιωρείται ελεύθερα, αλλά βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος, για παράδειγμα, και επομένως δεν χρειάζεται να αντισταθμίσει τις πλάγιες κινήσεις".

Πού μπορείτε όμως να μάθετε τις σωστές ασκήσεις; Ακόμη και τα γυμναστήρια που αυτοπροσδιορίζονται ως "ορθοπεδικά" δεν είναι πάντα επαρκώς εκπαιδευμένα όσον αφορά τα προβλήματα των αρθρώσεων. Είστε στην ασφαλή πλευρά αν απευθυνθείτε σε έναν φυσιοθεραπευτή. Τα ιατρεία είναι συχνά εξοπλισμένα με ένα μικρό μάθημα εξοπλισμού. Για πολλές ασκήσεις, ωστόσο, χρειάζεστε μόνο το βάρος του σώματός σας.

"Συνιστάται επίσης το aquajogging και η γυμναστική στο νερό. Αν και εδώ το πόδι δεν υποστηρίζεται, η έλλειψη σωματικού βάρους σημαίνει ότι ασκείται λιγότερη δύναμη στις αρθρώσεις", λέει ο Berrsche. "Η προπόνηση με ποδήλατο μπορεί επίσης να βοηθήσει, αν και θα πρέπει να αυξάνετε την αντίσταση μόνο αργά". Όποιος είναι υπέρβαρος, θα πρέπει να χάσει βάρος. "Αυτό από μόνο του μπορεί να φέρει σημαντική ανακούφιση", λέει ο Hansen.

Ένας άλλος τρόπος στήριξης της πάσχουσας άρθρωσης είναι οι ορθώσεις. Πρόκειται για σταθερά στηρίγματα και κατασκευές που δίνουν σταθερότητα στο πόδι από έξω.

Σύμφωνα με τον Berrsche, έχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα: "Τα βοηθήματα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ασφαλιστικής κάλυψης υγείας, όπως και τα αθλήματα αποκατάστασης, και γι' αυτό συνταγογραφούνται συχνά, καθώς δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό για φάρμακα, επιδέσμους ή θεραπείες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
Συνταγογράφηση σκιαγραφικών από όλους