Ο Στέλιος Βλατάκης, MD, Νευροχειρουργός, με εξειδίκευση στην Σπονδυλική Στήλη & Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών εξηγεί γιατί να επιλέξει κάποιος την ελάχιστα επεμβατική τεχνική της ενδοσκοπικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση των παθήσεων σπονδυλικής στήλης.

Η ενδοσκόπηση είναι μια εξαιρετικά ελάχιστα επεμβατική μορφή χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης. Συνδυάζοντας μικροσκοπικές τομές (συνήθως μικρότερες από 1 cm) με ενδοσκοπική απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας, μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ολόκληρη σειρά επεμβάσεων, ελαχιστοποιώντας το μέγεθος της διαταραχής στους φυσιολογικούς ιστούς και συχνά χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας. 

Η ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικές επεμβάσεις, όπως δισκεκτομή, αποσυμπίεση και ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις σπονδυλοδεσίας.

Πότε ενδείκνυται η ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης;

Οι ενδείξεις για ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης είναι παρόμοιες με εκείνες για άλλες επεμβάσεις οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένης της δισκοκήλης, της στένωσης και της σπονδυλολίσθησης (ή ολίσθησης του ενός οστού στο άλλο, που προκαλείται από αστάθεια). 

Οι λόγοι για χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν έντονο ή επιδεινούμενο πόνο στο πόδι ή την πλάτη παρά τη φυσικοθεραπεία, τα φάρμακα και τις ενέσεις ή συμπτώματα νευρολογικής φύσης, όπως αδυναμία, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

  • Μικρή τομή (< 1 cm)
  • Ελάχιστη διαταραχή στους φυσιολογικούς ιστούς
  • Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει χωρίς γενική αναισθησία
  • Λιγότερος πόνος μετά την επέμβαση
  • Λιγότερες απαιτήσεις για ισχυρά παυσίπονα μετά την επέμβαση
  • Χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης
  • Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • Ταχύτερος χρόνος αποθεραπείας

Είναι απλή η διαδικασία της επέμβασης;

Η ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης γίνεται συνήθως με τον ασθενή ξαπλωμένο στο στομάχι. Μια μικροσκοπική τομή (συνήθως μικρότερη από 1 cm) γίνεται στην πλάτη, μέσω της οποίας στοχεύεται με ακρίβεια υπό ακτινοσκοπική πλοήγηση το επιθυμητό επίπεδο, χρησιμοποιώντας μια σειρά διαστολέων εξαιρετικά χαμηλού προφίλ, με ελάχιστη διάσπαση των φυσιολογικών ιστών. 

Μέσω ενός ενδοσκοπίου υψηλής ευκρίνειας, ένας αριθμός εξειδικευμένων ενδοσκοπικών εργαλείων χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση οστού, συνδέσμων και δίσκου που έχουν αναπτυχθεί εκφυλιστικά, με αποτέλεσμα να αφαιρείται η πίεση από τα νεύρα.

Συχνά, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει με τον ασθενή σε εγρήγορση, δηλαδή χωρίς να χρειάζεται γενική αναισθησία. Αυτό επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των συμπτωμάτων του ασθενούς, εκτός από την εξάλειψη των πιθανών παρενεργειών της γενικής αναισθησίας.

Τι πρέπει να προσέξετε μετά την επέμβαση;

Η μετεγχειρητική́ αποκατάσταση είναι γρήγορη και ο πόνος μετά την επέμβαση συχνά́ μηδενικός. Οι ασθενείς μπορούν συχνά να πάνε σπίτι την ίδια μέρα (ή την επόμενη). Το περπάτημα μπορεί συνήθως να ξαναρχίσει αμέσως και η οδήγηση μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. 

Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην εργασία εξαρτάται από το είδος της εργασίας που κάνετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να περιμένουν περίπου 6 εβδομάδες πριν κάνουν πιο έντονη δραστηριότητα.

Περισσότερες πληροφορίες

http://www.nevroxeirourgos-vlatakis.com
 
Ελευθερίου Βενιζέλου 26, Γαλάτσι, 210 22 22 929
Αθανασιάδου 3-5, Ευρωκλινική Αθηνών, 210 641 6816, 210 641 6600

O κ.Βλατάκης στα Social Media:

instagram

facebook

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή