Οι πολιτικοί θα πρέπει να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες πλαισίου για τους φαρμακοβιομήχανους, διαφορετικά ο αριθμός τους θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας της Γερμανικής Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (BPI).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συνέπειες της συμφόρησης και των δυσκολιών στην προμήθεια φαρμάκων γίνονται αισθητές από την πλειοψηφία των ερωτηθέτντων - σε ορισμένες περιπτώσεις με σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία (41%) έχουν ήδη προσωπική εμπειρία με τις δυσκολίες που αφορούν την προμήθεια φαρμάκων και περιγράφουν ένα μάλλον δυσοίωνο μελλοντικό σενάριο.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα "Pharmastandort-Deutschland" που διεξήγαγε το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης INSA, το 51% των ερωτηθέντων φοβάται ότι ο αριθμός των φαρμακοβιομηχανιών στη Γερμανία θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η έρευνα έγινε από την Γερμανική Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (BPI). 1003 ενήλικες από όλη τη Γερμανία έλαβαν μέρος στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 3 - 6 Μαΐου 2024.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των ερωτηθέντων, οι εγχώριοι παρασκευαστές φαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού - το 82% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ενθαρρύνουν τους παρασκευαστές φαρμάκων να εγκατασταθούν στη Γερμανία, για παράδειγμα βελτιώνοντας τις συνθήκες-πλαισίου για την έρευνα και την παραγωγή.

Το αποτέλεσμα ήταν εξίσου ξεκάθαρο (81%) όσον αφορά το αίτημα και την αξίωση ότι η Γερμανία πρέπει να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

"Δεν χρειαζόμαστε επιδοτήσεις, αλλά συνθήκες-πλαίσιο στις οποίες να μπορούμε να ερευνούμε, να αναπτύσσουμε και να παράγουμε επαρκώς", δήλωσε σχετικά  ο διευθύνων σύμβουλος της BPI, Kai Joachimsen.

Η υπερβολική γραφειοκρατία ως παράγοντας κόστους

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα φάρμακα στη Γερμανία είναι πολύ ακριβά: σύμφωνα με την έρευνα, το 72% αξιολογεί τις τιμές των φαρμάκων ως πολύ υψηλές.

Η BPI αναφέρει την υπερβολική γραφειοκρατία ως αιτία γι' αυτό- το 71% των ερωτηθέντων την ανέφερε ως αιτία.

Στην ερώτηση για το πώς αντέδρασαν στις δυσκολίες εφοδιασμού, τα δύο τρίτα (66%) απάντησαν ότι στράφηκαν σε εναλλακτικές λύσεις.

Ακριβώς κάτω από το ένα τέταρτο ανέφερε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είχαν στερηθεί τη φαρμακευτική αγωγή - μερικές φορές με αρκετές συνέπειες.

Όπως δήλωσε το 36% των ερωτηθέντων, οι δυσκολίες που προκλήθηκαν από τις ελλείψεις είχαν οδηγήσει σε επιδείνωση της υγείας τους, και για το 14% αυτή ήταν "σημαντική".

Παρά τις ελλείψεις, οι περισσότεροι ερωτηθέντες (61%) δεν προμηθεύτηκαν φάρμακα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών