Σε διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για 50 γιατρούς, οι οποίοι φέρονται να έχουν υπερσυνταγογραφήσει, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Μιλώντας την Πέμπτη στον Real, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως έχουν μπει διαγνωστικά πρωτόκολλα, τα οποία για πρώτη φορά εφαρμόζονται και έχουν επανέλθει "κόφτες" στη συνταγογράφηση.

"Βάλαμε ειδικό νόμο για να μπορούμε να ελέγξουμε την υπερσυνταγογράφηση των γιατρών και έχουμε στείλει ήδη τους πρώτους 50 γιατρούς προς διακοπή σύμβασης στον ΕΟΠΥΥ. Όλα αυτά έχουν γίνει μέσα σε 5 μήνες", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε χθες πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία και στη λιανική θα ξεπεράσει φέτος τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως είπε, πριν από δέκα χρόνα η δαπάνη ήταν 1,94 δισ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει πως έχει αυξηθεί κατά 1,1 δισεκατομμύριο.

"Δεν παραγγέλνει η Κυβέρνηση φάρμακα. Οι γιατροί παραγγέλνουν", σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως "μερικές φορές γράφουν όχι πολύ σύμφωνα με τα πρωτόκολλα".

Εκτίμησε, πάντως, πως η δαπάνη από τη φύση της θα ανεβαίνει, διότι υπάρχουν πολλά καινούργια φάρμακα, τα οποία είναι κατά κανόνα ακριβά, ενώ ο πληθυσμός γηράσκει. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών σκιαγραφούν το πώς θα ήθελαν να είναι σε βάθος δεκαετίας
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας