Άνθρωποι με διαταραχή μετατραυματικού στρες αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες για βρουξισμό (ασυνείδητο τρίξιμο των δοντιών), αναφέρει νέα έρευνα.

Η μικρή έρευνα σε 76 Bραζιλιάνους ενήλικες (38 διαγνώστηκαν με διαταραχή μετατραυματικού στρες και 38 χωρίς) ανακάλυψε πολύ υψηλότερη εμφάνιση βρουξισμού την ημέρα.

Η Dr. Ana Cristina de Oliveira Solis του University of Sao Paulo δήλωσε ότι η μελέτη έδειξε πως η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί να εμφανιστεί και στο στόμα, με τον βρουξισμό και με υψηλότερο επίπεδο πόνου μετά από εξέταση από οδοντίατρο. Αυτό απαιτεί κοινή δράση από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και οδοντιάτρους στην εξέταση και αγωγή των δυο παθήσεων.

Αν και είναι γνωστό πως η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί να εμφανιστεί με ψυχολογικούς τρόπους όπως flashbacks, εφιάλτες, αϋπνία και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, υπάρχει λίγη έρευνα για την επίδρασή της στη στοματική υγεία.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποβλήθηκαν σε εξέταση για να διαπιστωθεί η υγεία των δοντιών και των ούλων τους. Η στοματική υγεία τους φάνηκε παρόμοια με αυτή ανθρώπων χωρίς τη διαταραχή όμως παρουσίαζαν πόνο μετά την εξέταση.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο βρουξισμός και ο αυξημένος πόνος στα δόντια θα μπορούσαν να αποτελούν προειδοποιητικα σημάδια υποκείμενου προβλήματος ψυχικής υγείας, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Clinical Oral Investigations.

 

Πηγές:
Clinical Oral Investigations.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Το ν/σ για την ‘’ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης’’ κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση  
Η Κομισιόν υποχρεώνει φαρμακευτική εταιρεία να ανακαλέσει δηλώσεις για φάρμακο ανταγωνίστριας εταιρείας
Ποιο είδος φυτικής ίνας βοηθά στο αδυνάτισμα [μελέτη]