Ερευνητές του American Society for Microbiology δήλωσαν ότι το τσάι matcha , αν χρησιμοποιηθεί ως προϊόν στοματικής υγιεινής, μπορεί να προστατεύσει έναντι της ανάπτυξης βακτηρίων και της περιοδοντίτιδας.

Το τσάι matcha, του οποίου η δημοτικότητα αυξάνεται παγκοσμίως, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η νέα έρευνα από την Ιαπωνία υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της περιοδοντίτιδας.

Η περιοδοντίτιδα προκαλείται κυρίως από βακτηριακές λοιμώξεις- ιδιαιτέρως από το βακτήριο Porphyromonas gingivalis, που αφθονεί στα ούλα όσων έχουν επηρεαστεί.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Microbiology Spectrum, υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα του μάτσα στην καταπολέμηση αυτού του βακτηρίου.

Ερευνητές στην Ιαπωνία πραγματοποίησαν πειράματα στο εργαστήριο και κλινικά, με ανθρώπους που εμφάνιζαν περιοδοντίτιδα και ανακάλυψαν υποσχόμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το matcha δεν κατέστειλε μόνο την ανάπτυξη του P. gingivalis στο εργαστήριο αλλά μείωσε σημαντικά και τα επίπεδά του στο σάλιο ανθρώπων που χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα με βάση αυτό.

Η μελέτη περιέλαβε 45 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με χρόνια περιοδοντίτιδα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: Η καθεμία χρησιμοποίησε διαφορετικό είδος στοματικό διάλυμα: ένα με τσάι κριθαριού, ένα με τσάι matcha  και ένα με διάλυμα που χρησιμοποιείται συχνά για τη φλεγμονή.

Μετά από τακτική χρήση, η ομάδα που χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα matcha  είχε σημαντική μείωση των επιπέδων P. Gingivalis- κάτι που δεν παρατηρήθηκε στις άλλες 2 ομάδες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το matcha  ενδεχομένως έχει κλινική εφαρμογή στην πρόληψη και αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας.

Η τακτική στοματική πλύση με matcha  πιθανόν θα μπορούσε να είναι απλό και αποτελεσματικό όπλο στη μάχη έναντι της περιοδοντίτιδας.

Πηγές:
Microbiology Spectrum,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεκρό 10χρονο παιδί στο "Γ. Γεννηματάς" Θεσσαλονίκης - Είχε υποστεί ανακοπή
Παρουσιάζεται το βιβλίο ''Θ. Δρίτσας. Συνομιλίες με πρόσωπα της υγείας''
Η αναδιάρθρωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας