Μπορεί να συμβεί στον καθένα: Εκεί που πήρατε την απόφαση να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα, ξαφνικά βλέπετε αίμα στον νιπτήρα. Μετά την πρώτη ανησυχία – σε ποιον αρέσει άλλωστε το αίμα; – μπορεί να έχετε απορίες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι σημαίνει για τα δόντια μου; Πόσο σοβαρό πρόβλημα έχω;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Τα υγιή ούλα δεν είναι φυσιολογικό να ματώνουν κατά τη διάρκεια του οδοντικού νήματος. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ούτε ανήκουστο, ούτε ασυνήθιστο. Αν υπάρχει λίγη, περιστασιακή αιμορραγία, μπορεί να μην σημαίνει κάτι· ίσως κάνατε μια απότομη κίνηση και τραυματίσατε το ούλο σας. Αν όμως σχεδόν κάθε κίνηση του νήματος νιώθετε ότι θα σας προκαλέσει αιμορραγία, ήρθε η ώρα να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας.

Υπάρχει όμως και μια πολύ πιο απλή εξήγηση, αν και είναι ένα θέμα συζήτησης που συχνά προκαλεί αμηχανία: Πόσο τακτικά χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα; Αν η απάντηση είναι “Ποτέ” ή “Σχεδόν ποτέ”, ανήκετε στο τεράστιο αυτό μέρος του πληθυσμού που μπορεί να δει τα ούλα του να ματώνουν κατά τις πρώτες φορές που θα χρησιμοποιήσει το νήμα. Η μη χρήση οδοντικού νήματος καθημερινά είναι τυπικά η κύρια αιτία αιμορραγίας των ούλων, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό συμβαίνει επειδή η υγεία των ούλων σας υφίσταται τις συνέπειες αν δεν ακολουθείτε μια σταθερή ρουτίνα στοματικής υγιεινής – που περιλαμβάνει καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος.

Τα βακτήρια, η πέτρα και η πλάκα αρχίζουν να συσσωρεύονται κατά μήκος της γραμμής των ούλων σας αν δεν κάνετε καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα και ερεθισμένα, πρησμένα ούλα που αιμορραγούν εύκολα κατά το νήμα, ή ακόμα το βούρτσισμα. Η ουλίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντική νόσο, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην στοματική (αλλά και την γενικότερη) υγεία.

Ενώ η ουλίτιδα είναι η πιο πιθανή αιτία αιμορραγίας κατά τη χρήση οδοντικού νήματος, δεν είναι η μόνη. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κακή χρήση οδοντικού νήματος

Η λανθασμένη χρήση του οδοντικού νήματος μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία των ούλων. Αρχικά, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μεγάλο κομμάτι, για να έχετε ευκολία κινήσεων αλλά και για να μην χρησιμοποιείτε το ίδιο σημείο του νήματος σε δύο δόντια. Χρησιμοποιήστε τους αντίχειρες και τους δείκτες σας για να κρατήσετε το νήμα τεντωμένο. Τοποθετήστε το νήμα ανάμεσα σε δύο δόντια και με απαλές κινήσεις πάνω-κάτω, μετακινήστε το νήμα κατά μήκος της καμπύλης κάθε δοντιού. Προσέξτε να μην πάτε πολύ κάτω στα ούλα σας. Προχωρήστε στο επόμενο δόντι, χρησιμοποιώντας καθαρό σημείο του νήματος όσο προχωράτε.

Η οδοντόβουρτσά σας

Αυτός είναι ένας κανόνας που πρέπει να αρχίσετε να ακολουθείτε άμεσα: Σταματήστε τις σκληρές οδοντόβουρτσες. Μια μαλακή μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά, χωρίς τον κίνδυνο να τραυματίσει τα ούλα. Έπειτα, προσπαθήστε να μην ασκείτε υπερβολική πίεση, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας πολύ. Αν έχετε συνηθίσει να βουρτσίζετε με δύναμη τα δόντια σας, ίσως μπορεί να σας βοηθήσει μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με αισθητήρα πίεσης ή έλεγχο έντασης.

Αλλαγή στις ορμόνες

Αν έχετε περίοδο, μπορεί να παρατηρήσετε μια αλλαγή στα ούλα σας. Η εισροή ορμονών όπως η προγεστερόνη μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή ή αιμορραγία των ούλων. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί αν:

*Χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά

*Είστε έγκυος

*Είστε στην εμμηνόπαυση

*Είστε στην εφηβεία – αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα

Άλλα προβλήματα υγείας

Η ανεξήγητη αιμορραγία από τη χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να είναι σημάδι κάποιου ιατρικού προβλήματος που δεν σχετίζεται με το στόμα σας. Αν χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα και η αιμορραγία είναι κάτι καινούριο, επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας. Η αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι μιας πάθησης όπως ο διαβήτης που δεν ελέγχεται καλά ή δεν έχει ακόμη διαγνωστεί.

Πώς να σταματήσετε την αιμορραγία των ούλων

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε την αιμορραγία των ούλων είναι να είστε όσο το δυνατόν πιο επιμελείς με τη χρήση οδοντικού νήματος και το βούρτσισμα των δοντιών σας. Δυστυχώς, υπολογίζεται ότι λιγότεροι από 1 στους 3 ενήλικες χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα καθημερινά. Το μόνο που χρειάζεται είναι δύο με τρία λεπτά από τη βραδινή σας ρουτίνα – ίσως να σας βοηθήσει να κάνετε και τη βραδινή σας ρουτίνα πιο λειτουργική και να κοιμάστε πιο εύκολα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πρόληψη της νόσου Πάρκινσον μπορεί να ''κρύβεται'' στα αντιοξειδωτικά των φυκιών [μελέτη]
Σε Κω, Κάλυμνο και Ρόδο την Τρίτη ο Αδ. Γεωργιάδης
Πώς ζουν οι ασθενείς ένα χρόνο μετά από βαρύ εγκεφαλικό