Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άντρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών διαβήτη έναντι των γυναικών.

Και αυτό, άσχετα από τη διάρκεια που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 ή 2.

Μελέτη στο Journal of Epidemiology & Community Health υποδεικνύει ότι μεγάλες επιπλοκές όπως καρδιαγγειακή νόσος, επιπλοκές στο πόδι, το πέλμα και τα νεφρά καθώς και διαβητική αμφιβληστροπάθεια είναι μεγαλύτερες στους άντρες, άσχετα από το αν έχουν διαβήτη λιγότερα ή περισσότερα από 1ο χρόνια.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε απαντήσεις 267.357 ανθρώπων, μεγάλης έρευνας στην Αυστραλία (45 and Up Study).

Από τους συμμετέχοντες, ηλικίας περίπου 45 ετων 25.713 άνθρωποι είχαν διαβήτη τύπου 1 ή 2. Παρακολουθήθηκε η ανάπτυξη προβλημάτων υγείας που συνδέονταν με τον διαβήτη.

Προβλήματα υγείας που ελήφθησαν υπόψη ήταν

  1. Καρδιαγγειακή νόσος: Iσχαιμική καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβητική μυοκαρδιοπάθεια
  2. Οφθαλμικά προβλήματα. Καταρράκτης, διαβητική αμφιβληστροπάθεια.
  3. Προβλήματα στα πόδια/πέλματα. Νευρική βλάβη, περιφερική νευροπάθεια, έλκη, φλεγμονή στα οστά, κακή κυκλοφορία και ακρωτηριασμός.
  4. Νεφρικά προβλήματα. Οξεία νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμοκάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού.

Από το σύνολο των διαβητικών ασθενών, το 58% ζούσε με τη νόσο λιγότερα από 10 χρόνια ενώ το 42% έπασχε περισσότερο από 10 χρόνια.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άντρες γενικά είχαν υψηλότερα ποσοστά και μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών σε σχέση με τον διαβήτη.

Σε 10 χρόνια παρακολούθησης και λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, 44% των ανδρών εμφάνισαν επιπλοκή σχετική με καρδιαγγειακή νόσο ενώ το 57% είχαν επιπλοκές στα μάτια. Το 25% τω αντρών είχαν επιπλοκές στα πόδια και το 35% στα νεφριά. Στις γυναίκες τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα 31%, 61%, 18% και 25%.

Γενικά, οι άντρες ήταν κατά 51% πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο έναντι των γυναικών, 47% πιο πιθανό να έχουν επιπλοκές στα πόδια και 55% πιο πιθανό να έχουν επιπλοκές στα νεφριά.

Καθώς ο αριθμός των ετών που κάποιος ζούσε με διαβήτη αυξανόταν, τα ποσοστά επιπλοκών αυξάνονταν επίσης για άντρες και γυναίκες. Όμως, οι άντρες είχαν υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών έναντι των γυναικών. Η διαφορά αυτών των ποσοστών παρέμενε άσχετα από τη διάρκεια που έπασχε κάποιος από διαβήτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα