Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις πανδημίες έληξαν την Παρασκευή έπειτα από δύο χρόνια προς το παρόν χωρίς συναίνεση. Ένας από τους λόγους για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας ήταν τα χρήματα.

Οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις "έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν", δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν δύο χρόνια.

Τα 194 κράτη μέλη του οργανισμού του ΟΗΕ είχαν θέσει ως στόχο να εγκρίνουν το σύμφωνο την επόμενη εβδομάδα στην ετήσια σύνοδο του ΠΟΥ.

Η συμφωνία θα απέτρεπε παγκόσμιο χάος όπως αυτό που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και θα διασφάλιζε ότι όλες οι χώρες θα εφοδιάζονται εγκαίρως με όλα τα απαραίτητα προστατευτικά υλικά, φάρμακα και εμβόλια.

Ωστόσο, διπλωμάτες από διάφορες χώρες και ο επικεφαλής του ΠΟΥ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι οι εργασίες για τη συμφωνία μπορούν να συνεχιστούν στο μέλλον. Ο συν-πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης, Roland Driece από την Ολλανδία, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία "τα επόμενα χρόνια".

"Δεν πρόκειται για αποτυχία", δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros στους αντιπροσώπους το βράδυ της Παρασκευής στη Γενεύη. "Έχετε πραγματικά επιτύχει πολλά, έχετε διανύσει πολύ δρόμο". Τώρα ήρθε η ώρα να αντλήσουμε τα διδάγματα από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις και να προχωρήσουμε.

Οι οργανώσεις αρωγής και οι φτωχότερες χώρες φοβούνται ότι η συνθήκη δεν θα εγγυάται τις προμήθειες για τους πιο ευάλωτους. Στις πλουσιότερες χώρες, υπήρξε αντίσταση από τη φαρμακοβιομηχανία και από επικριτές που ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι ο ΠΟΥ ήθελε να αποφασίσει για Lockdowns ή υποχρεωτικό εμβολιασμό σε περίπτωση πανδημίας.

Υπήρξαν διαφωνίες σε θέματα όπως η πρόληψη της πανδημίας και η χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, αμφισβητήθηκε ο βαθμός στον οποίο τα φάρμακα ή τα εμβόλια θα έπρεπε να διατίθενται δωρεάν ή σε ευνοϊκές τιμές για τις φτωχότερες χώρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, έως και 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονωϊού και σχεδόν όλοι στον κόσμο έχουν επηρεαστεί από τις επιπτώσεις του ιού με κάποιο τρόπο, δήλωσε ο Tedros.

"Ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται μια συνθήκη για την πανδημία και ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος", τόνισε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους