Μετά τα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή, τώρα αποδείχθηκε ότι και τα αλπακά στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών.

Οι κτηνιατρικές αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του παθογόνου H5N1 ανιχνεύθηκε σε ζώα σε φάρμα αλπακά στην πολιτεία Αϊντάχο.

Μολυσμένα πουλερικά είχαν προηγουμένως ανακαλυφθεί και απομακρυνθεί από τη φάρμα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προηγούμενες περιπτώσεις, οι μολύνσεις από τη γρίπη των πτηνών στα αλπακά δεν προκαλούν έκπληξη.

Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που ο ιός της γρίπης των πτηνών ανιχνεύθηκε σε αλπακά. Το είδος της καμήλας είναι στην πραγματικότητα ιθαγενές στις Άνδεις της Νότιας Αμερικής και προτιμάται κυρίως για το πυκνό, μαλακό μαλλί της.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο H5N1 έχει ανιχνευθεί σε περισσότερα από 50 είδη ζώων στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, έχουν μολυνθεί γαλακτοπαραγωγές αγελάδες. Δύο άνθρωποι που εργάζονται σε αγροκτήματα προσβλήθηκαν επίσης από τη γρίπη των πτηνών. Ωστόσο, η πορεία της ασθένειας τους ήταν ήπια.

Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική υγειονομική αρχή CDC δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω μολύνσεις, αλλά ότι ο κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι προς το παρόν χαμηλός.

Οι ανθρώπινες λοιμώξεις εξακολουθούν να είναι σπάνιες και μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί λοιμώξεις από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ωστόσο, οι ειδικοί ανησυχούν ότι όλο και περισσότερα είδη θηλαστικών μολύνονται από το παθογόνο της γρίπης των πτηνών.

Η περαιτέρω εξάπλωση του ιού θα μπορούσε επομένως να οδηγήσει στη μετάλλαξή του σε μια παραλλαγή που είναι επίσης μεταδοτική από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών