Ο λοιμωξιολόγος από το Ίνσμπρουκ της Αυστρίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εσωτερικής Ιατρικής, Γκούντερ Βάις, αναμένει μεσοπρόθεσμα μια παγκόσμια επιδημία, που θα προκληθεί από έναν "ιό της ανθρώπινης γρίπης" σε συνδυασμό με έναν ιό της γρίπης των πτηνών.

"Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα, σοβαρή επιδημία ή σε έναν νέο ιό με πανδημικό δυναμικό", δήλωσε ο Βάις στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα παρόμοια αποτελέσματα όπως με την κορωνοϊό.

Εξάλλου, η πανδημία της γρίπης των χοίρων ήταν επίσης "σχετικά ήπια", εξήγησε ο γνωστός ειδικός, ο οποίος τόνισε ότι "σε καμία περίπτωση δεν προσπαθεί να διασπείρει πανικό" ή να κινδυνολογήσει.

Ο Βάις υπενθύμισε ότι δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού: "Πρέπει όμως να γνωρίζουμε τι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης".

Ο ιός της γρίπης είναι "ικανός να προσβάλει πολλά διαφορετικά είδη - πτηνά, χοίρους, ανθρώπους", εξήγησε ο κορυφαίος γιατρός. "Ο ιός αλλάζει συνεχώς. Είναι πιθανό να εμφανιστεί ένας νέος ιός που θα περιέχει συστατικά διαφορετικών ιών γρίπης από διαφορετικά είδη ζώων, θα είναι μολυσματικός για τον άνθρωπο και δεν θα αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα σοβαρή επιδημία ή έναν νέο ιό με πανδημικό δυναμικό", δήλωσε ο Βάις.

"Υποθέτω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στο άμεσο μέλλον", δήλωσε ο λοιμωξιολόγος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες έχουν παρατηρηθεί περισσότερες αλληλεπιδράσεις ιών και "μεταπήδηση του ιού" μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Όσον αφορά τη γρίπη των πτηνών, έναν "τύπο γρίπης", ο Βάις έκανε λόγο για μια "σιωπηλή πανδημία" που κυκλοφορεί ειδικά στην Ευρώπη και "επηρεάζει κυρίως τα πτηνά". Εκατομμύρια μάλιστα από αυτά θα πεθάνουν. "Μεμονωμένα" ή “μερικές εκατοντάδες κρούσματα” εμφανίστηκαν και σε ανθρώπους που ήλθαν σε επαφή με τα ζώα. Περίπου το 50% των κρουσμάτων αυτών ήταν θανατηφόρα. Άμεση μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει συμβεί ακόμη.

Ωστόσο, ο Βάις αναφέρθηκε σε τέσσερις περιπτώσεις κτηνοτρόφων στις ΗΠΑ, οι οποίοι, αν και δεν αρρώστησαν σοβαρά, προσβλήθηκαν. Η αφετηρία ήταν ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών είχε μεταδοθεί στις αγελάδες και οι λοιμώξεις μεταδόθηκαν μέσω της άμεσης επαφής, αλλά και μέσω του γάλακτος. "Αυτό δείχνει τη δυνατότητα αλλαγής του ιού", τόνισε ο ιατρός επιστρέφοντας στην αφετηρία της υπόθεσης και της πρόγνωσής του.

Μια τέτοια επιδημία δεν θα έπρεπε απαραίτητα να συνοδεύεται από το είδος των συνεπειών για το κοινωνικό σύνολο που είχε ο κορωνοϊός. Ο Βάις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κλείσιμο των σχολείων εκείνη την εποχή, καθώς και σε μια σειρά από άλλα πράγματα, λέγοντας ότι αυτό συνέβαινε αν δεν "βάζαμε στην άκρη την λογική μας, όπως συνέβαινε μερικές φορές -ιδίως σε μεταγενέστερες φάσεις- στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωναϊού.

Αντίθετα, θα έπρεπε να γίνεται μια "αντικειμενική, βασισμένη στα γεγονότα συζήτηση" και "όχι πάντα η αναζήτηση ενόχων" όπως στη Γερμανία. Ο Τιρολέζος λοιμωξιολόγος ανέφερε την Ελβετία ως θετικό παράδειγμα σε αυτό το πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα ισχύει γενικά: Η Ευρώπη  γίνεται όλο και περισσότερο "παιδική χαρά" για μια μεγάλη ποικιλία μολυσματικών ασθενειών που δεν υπήρχαν με αυτή τη μορφή στο παρελθόν.

Η παγκοσμιοποίηση, η παγκόσμια κινητικότητα, τα ταξίδια στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, ο περιορισμός των ενδιαιτημάτων των ζώων στα τροπικά δάση και τις τροπικές περιοχές, η συνακόλουθη αυξημένη αλληλεπίδραση και η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή σημαίνουν ότι νέα παθογόνα και μορφές μετάδοσης εξαπλώνονται και εδώ, τόνισε ο Βάις.

"Υπάρχουν περισσότερα πρότυπα ασθενειών. Περισσότερες λοιμώξεις. Το φάσμα είναι ευρύτερο", υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος. Το καλοκαίρι θα δούμε περισσότερες μολυσματικές ασθένειες, τα τσιμπούρια ή τα κουνούπια θα μετακινούνται όλο και πιο βόρεια λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών και μπορούν να μεταδώσουν μια μεγάλη ποικιλία παλαιών και νέων παθογόνων για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Σύμφωνα με τον Βάις, οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν καλά σε αυτή τη χώρα με αντιβιοτικά. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερο το πρόβλημα των πολυανθεκτικών στα αντιβιοτικά παθογόνων μικροοργανισμών, τα οποία μπορούν προς το παρόν να αντιμετωπιστούν μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό.

Η αντοχή αυτή θα προέκυπτε από τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία. Αυτά τα πολυανθεκτικά παθογόνα απεκκρίνονται από τα ζώα και υπάρχουν σε χαμηλές δόσεις στην τροφική αλυσίδα εκεί.

Εάν οι άνθρωποι ταξιδέψουν σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει κίνδυνος τα παθογόνα να "αποικίσουν" στη συνέχεια όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να προκαλέσουν προβλήματα εάν χρειαστεί θεραπεία στο νοσοκομείο, εξήγησε ο ειδικός.

Η στοχευμένη χρήση των αντιβιοτικών είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική στη χώρα αυτή. Αυτή είναι αποτελεσματική μόνο για τις βακτηριακές λοιμώξεις και όχι για εκείνες που έχουν ιογενή προέλευση, όπως οι κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού, δήλωσε ο Βάις.

Πολλά και ιδιαίτερα τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος αυξάνουν τη λεγόμενη πίεση επιλογής, η οποία οδηγεί στην εγκατάσταση ανθεκτικών μικροβίων.

Ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε τη σημασία του "One Health", δηλώνοντας ότι ο άνθρωπος, τα ζώα και το περιβάλλον πρέπει να εξετάζονται όλο και περισσότερο ως σύνολο στην ιατρική.

Η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μεταξύ της ανθρώπινης και της κτηνιατρικής ιατρικής καθίσταται όλο και πιο ουσιαστική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο  7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας