Νέα έρευνα του Mass General Cancer Center, αποκάλυψε ότι οι στατίνες ενδεχομένως μπορεί να μπλοκάρουν συγκεκριμένη οδό που εμπλέκεται στην ανάπτυξη καρκίνου που προκύπτει από χρόνια φλεγμονή.

Η χρόνια φλεγμονή είναι σημαντική αιτία καρκίνου παγκοσμίως είπε ο Shawn Demehri και πρόσθεσε ότι εξέτασε το μηχανισμό μέσω του οποίου περιβαλλοντικές τοξίνες καθοδηγούν την έναρξη χρόνιας φλεγμονής με τάση για καρκίνο στο δέρμα και το πάγκρεας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε κυτταρικές γραμμές, πειραματόζωα, δείγματα ανθρώπινου ιστού και επιδημιολογικά στοιχεία.

Τα πειράματα έδειξαν ότι περιβαλλοντικές τοξίνες ενεργοποιούν 2 συνδεδεμένες οδούς σηματοδότησης, τις TLR3/4 και TBK1-IRF3.

Η ενεργοποίηση οδηγεί στην παραγωγή ιντερλευκίνης 33, που διεγείρει τη φλεγμονή στο δέρμα και το πάγκρεας, που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια στατίνη, pitavastatin, καταστέλλει αποτελεσματικά την έκφραση της IL-33 μπλοκάροντας την ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης TBK1-IRF3.

Σε ποντικούς, κατέστειλε φλεγμονή λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, στο δέρμα και το πάγκρεας και εμπόδισε την ανάπτυξη  καρκίνου στο πάγκρεας που συνδεόταν με φλεγμονή.

Σε δείγματα ιστού από ανθρώπινο πάγκρεας η, IL-33 υπερεκφραζόταν σε δείγματα ασθενών με χρόνια παγκρεατίτιδα και καρκίνο παγκρέατος σε σύγκριση με φυσιολογικό παγκρεατικό ιστό.

Επίσης, σε αναλύσεις ηλεκτρονικών αρχείων 200 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Βόρειο Αμερική και Ευρώπη, η χρήση pitavastatin συνδέθηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο χρόνιας παγκρεατίτιδας και καρκίνου στο πάγκρεας.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μπλοκάρισμα της παραγωγής IL-33 με pitavastatin ενδεχομένως μπορεί να είναι ασφαλής και αποτελεσματική στρατηγική για την καταστολή της χρόνιας φλεγμονής και της επακόλουθης ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications.

 

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών