Έντονη δυσαρέσκεια και αντιδράσεις από επιστημονικούς, αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς φορείς προκαλεί στη Λάρισα η προωθούμενη δημιουργία Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στη Λαμία. Με μπαράζ ανακοινώσεων, η ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο δήμαρχος Λαρισαίων, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης και βουλευτές του νομού κάνουν λόγο για απόφαση που δεν βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και τεκμηρίωση, σημειώνοντας πως η ίδρυση του Πρότυπου Κέντρου γίνεται σε ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο με μόλις έναν ογκολόγο.

Στον αντίποδα, η Λάρισα, με τριτοβάθμιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών, στερείται εξειδικευμένου Κέντρου, με τη φροντίδα των ασθενών να γίνεται σε ασφυκτικές συνθήκες στο ισόγειο του νοσοκομεόυ.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο το ΠΓΝΛ κάνει λόγο για απόφαση στη λάθος κατεύθυνση από την 5η ΥΠΕ (σ.σ. με χωρική αρμοδιότητα τη Θεσσαλία και τη Στερεά) και της καταλογίζει έλλειμμα στρατηγικής προτεραιότητας. Απαντώντας, ο διοικητής της ΥΠΕ επισημαίνει πως το έργο έχει ενταχθεί από το 2021 στο Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη κατασκευάζεται, σημειώνοντας πως οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών είναι ισότιμες ανεξαρτήτως γεωγραφικής κατανομής.

Ευρεία σύσκεψη φορέων και συνέντευξη τύπου, που είχε προγραμματιστεί να γίνει τη Δευτέρα στο Δημαρχείο Λάρισας, αναβλήθηκε με μεταμεσονύκτια ανακοίνωση της Κυριακής, με επίκληση τη διασφάλιση της συμμετοχής εκπροσώπων όλων των φορέων. Πολλές πλευρές συνέδεαν την αναβολή με μια προσπάθεια κατευνασμού, ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και της προγραμματισμένης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Λάρισα, την Τρίτη.

Κουρέτας: Η απόφαση πάσχει σε όλα τα επίπεδα

Από τη διαδικασία της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης που "έτρεξε" το προηγούμενο τρίμηνο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, παίρνοντας τα εύσημα της Κομισιόν, προέκυψε πως η Λάρισα έχει μια μεγάλη εξειδίκευση στον ογκολογικό τομέα και είναι στις προθέσεις της Περιφέρειας να δημιουργήσει υποδομή για ένα μικρό και ευέλικτο ογκολογικό κέντρο από το ΠΕΠ Θεσσαλίας.

"Με έκπληξη διάβασα την απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Σερέτη να δημιουργήσει ογκολογικό κέντρο στη Λαμία. Η απόφαση αυτή δεν έχει τεκμηρίωση και πάσχει σε όλα τα επίπεδα", αναφέρει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας (φωτογραφία πάνω αριστερά), προσθέτοντας: "Καλώ τον υπουργό που ξέρω ότι λατρεύει την τεκμηρίωση να σταματήσει αυτή την απόφαση η οποία θίγει το κύρος της κυβέρνησης".

Με νεότερη ανάρτησή του, ο περιφερειάρχης διευκρινίζει πως τα χρήματα υπάρχουν από το ΠΕΠ Θεσσαλίας για την δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα, και πως "η Θεσσαλία είναι όλη μια γροθιά" στο συγκεκριμένο θέμα.

Μαμάκος: "Αντίθετο στη λογική"

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, (φωτογραφία πάνω δεξιά), από την πλευρά του, αναφέρει πως ανέλαβε από κοινού με τον περιφερειάρχη τον συντονισμό της διεκδίκησης λειτουργίας Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα, "θεωρώντας ότι οτιδήποτε άλλο είναι αντίθετο στη λογική, στα επιστημονικά δεδομένα που εκφράζονται από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και στην ίδια την πραγματικότητα".

Ο προσκείμενος στη ΝΔ δήμαρχος τονίζει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να σταλεί μήνυμα στο υπουργείο Υγείας και στην κυβέρνηση για άμεσες πρωτοβουλίες και αναίρεση λανθασμένων αποφάσεων. "Να ξεκαθαρίσουμε προς όλες τις πλευρές, ότι θα σταθούμε απέναντι σε λανθασμένες λογικές του παρελθόντος και ότι σε αυτό θα είμαστε όλοι μαζί!", τονίζει.

Γουργουλιάνης: "Μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία"

"Η ίδρυση Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στο 2βάθμιο Νοσοκομείο Λαμίας που διαθέτει έναν, μόλις, ογκολόγο, είναι μια ακόμα Ελληνική πρωτοτυπία", αναφέρει σε δήλωσή του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Κοσμήτορας του Τμήματος Ιατρικής, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης (φωτογραφία)."Η ίδρυση βιώσιμων Δημόσιων Μονάδων Υγείας ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα του καρκίνου πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με βάση τα πολλά επιστημονικά δεδομένα και με πρώτη προτεραιότητα το εξειδικευμένο ανθρώπινο προσωπικό", προσθέτει.

Επιστημονικό συμβούλιο

Σε μια μονάδα που διαθέτει συνολικά 30 κρεβάτια, 100 - 120 ασθενείς λαμβάνουν καθημερινά θεραπεία, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Επιστημονικό Συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα της χωροταξικής κατανομής της Μονάδας στο αποπνικικό ισόγειο, την οριακή λειτουργία του φαρμακείου και την εξουθένωση του προσωπικού. "Θα περιμέναμε η 5η ΥΠΕ να έχει ένα “ούς ευήκοον” στα αναφερόμενα προβλήματα που γνωρίζει εδώ και κάποια χρόνια. Αντί όμως να βοηθήσει στην επίλυση τους, αποφάσισε να επενδύσει σε μία άλλη λύση: στη δόμηση ενός Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στο 2βάθμιο Νοσοκομείο Λαμίας που διαθέτει έναν ογκολόγο", αναφέρει, προσθέτοντας πως "η απόφαση αυτή που αφορά ένα κονδύλι 20.000.000 ευρώ πιστεύουμε πως είναι στη λάθος κατεύθυνση", καθώς θα μπορούσε να υποστηριχθεί η καθ’ ύψος επέκταση του ΠΓΝΛ και η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών σε αξιοπρεπείς χώρους.

Η απάντηση Σερέτη

Απαντώντας στο Επιστημονικό Συμβούλιο, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης (φωτογραφία), αναφέρει πως η απόφαση για τη δημιουργία του Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στη Λαμία βασίζεται α) στην αναγκαιότητα, β) στην προετοιμασία και ωρίμανση του έργου (προμελέτες-μελέτες), γ) στις απαραίτητες τροποποιήσεις του Οργανισμού του ΓΝ Λαμίας, δ) στην ύπαρξη χρηματοδότησης (Ταμείο Ανάκαμψης).

"Από την στιγμή που πληρούνται οι  ανωτέρω προϋποθέσεις το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης σαν ένα από τα 7 πρώτα έργα το 2021", τονίζει, συμπληρώνοντας πως το έργο ήδη κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα το αργότερο στα τέλη του 2025.

Ο κ. Σερέτης επισημαίνει πως "οι ανάγκες των πολιτών που χρήζουν την απαραίτητη φροντίδα είναι όλες ισότιμες ανεξαρτήτως γεωγραφικής κατανομής" και προσκαλεί τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΠΓΝΛ στην ΥΠΕ για να τους ενημερώσει "για όλα τα υπόλοιπα έργα που αναφέρουν και για την ύπαρξη ή ΟΧΙ των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την δημιουργία τους".

Αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης

Για πελατειακό κίνητρο και κατευθυνόμενα κονδύλια κάνει λόγο ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης.

"Η Υγεία είναι παντού πολύτιμη, πλην όμως, η ίδρυση εκ του μηδενός, ενός Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στην Λαμία, όπου δεν υπάρχουν οι υποδομές, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας οι ογκολογικοί ασθενείς νοσηλεύονται σε απάνθρωπες συνθήκες στον ισόγειο χώρο του Νοσοκομείου και στους διαδρόμους αυτού, σε χώρους και συνθήκες ακατάλληλες, συνιστά μια πολιτική απόφαση ανεξήγητη", αναφέρει, προσθέτοντας: "Η μόνη εξήγηση είναι το  πελατειακό κίνητρο και τα κατευθυνόμενα κονδύλια, που πάντως δεν είναι η ορθολογική κατανομή των πόρων με σκοπό την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας".

"Προκρίνεται η δημιουργία Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου, με 'μποναμά' 20 εκ. ευρώ, στη Λαμία σε ένα 2βάθμιο Νοσοκομείο…του ενός μόλις ογκολόγου, όταν το 3βάθμιο, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας η πιο κομβική σε αυτόν τον τομέα νοσοκομειακή δομή ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, βολικά 'ξεχνιέται' από τους ιθύνοντες", αναφέρει από την πλευρά της η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία έφερε το θέμα στη Βουλή με κατάθεση σχετικής ερώτησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]