Ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη αντιμετωπίζεται δύσκολα και μπορεί να οδηγήσει σε μεταστάσεις, με αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής τον Lukas Kenner από την ιατρική σχολή και την Sabine Lagger από την κτηνιατρική σχολή Πανεπιστημίου της Βιέννης εντόπισε και ταυτοποίησε μια πρωτεΐνη που θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου. Τα αποτελέσματα λειτουργούν ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη θεραπειών, ανακοίνωσε η ιατρική σχολή.

Οι πολύπλοκες μοριακές διαδικασίες που οδηγούν στην εξέλιξη του καρκίνου δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως από τους επιστήμονες, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση.

Η πρωτεΐνη που είναι γνωστή ως JUN ερευνάται εντατικά ως πιθανός οδηγός της ανάπτυξης των όγκων. "Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η JUN παράγεται υπερβολικά στον καρκίνο. Έχει διαπιστωθεί σύνδεση μεταξύ της ανάπτυξης όγκων και των υψηλών επιπέδων JUN", εξήγησε ο Kenner.

Σε συνεργασία με αυστριακούς αλλά και διεθνείς συναδέλφους του, απέδειξε τώρα ότι το αντίθετο συμβαίνει στον καρκίνο του προστάτη.

Οι μελέτες της ερευνητικής ομάδας σε ποντίκια και σε κλινικά δείγματα, έδειξαν ότι η εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη δεν επιταχύνεται αλλά επιβραδύνεται όταν η JUN υπάρχει σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, παρατηρήθηκε ότι ο όγκος αναπτύσσεται ταχύτερα όταν η πρωτεΐνη απουσιάζει.

"Στις έρευνές μας διαπιστώσαμε ότι η JUN εμπλέκεται σημαντικά στη ρύθμιση του καρκίνου του προστάτη επηρεάζοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού", εξήγησε ο Lagger. Εάν η πρωτεΐνη λείπει, η στρατολόγηση ορισμένων ανοσοποιητικών κυττάρων στο μικροπεριβάλλον του όγκου είναι μειωμένη, γεγονός που οδηγεί σε επιτάχυνση της ανάπτυξής του.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες στην Αυστρία εδώ και δεκαετίες.

Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 6.000 νέες περιπτώσεις και 1.300 θάνατοι ως αποτέλεσμα του καρκίνου του προστάτη.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι όγκοι στον αδένα του προστάτη παραμένουν εντοπισμένοι και επομένως είναι εύκολα θεραπεύσιμοι. Ωστόσο, περίπου το 20% των ασθενών αναπτύσσουν μεταστατικό καρκίνο του προστάτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ