Σε ταξίδια με προορισμό το εξωτερικό, η ενημερωμένη προστασία κατά της εγκεφαλίτιδας μέσω του λεγόμενου εμβολιασμού κατά των τσιμπουριών (κρότωνες) γίνεται ολοένα και περισσότερο πιο σημαντική.

Υπάρχει πλέον ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων στις σκανδιναβικές χώρες, τη Μεγάλη Βρετανία και τις μεσογειακές περιοχές της Κροατίας, προειδοποίησε σήμερα ο αυστριακός σύνδεσμος παρασκευαστών εμβολίων (ÖVIH).

Ο περισσότερος χρόνος παραμονής σε εξωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια των διακοπών από ό,τι συνήθως αυξάνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Η προστασία από τον εμβολιασμό θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά.

Πριν από πέντε χρόνια, ο ιός της εγκεφαλίτιδας ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε τσιμπούρια σε διάφορες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας και το 2020 ανιχνεύθηκε και σε ανθρώπους.

Στη Δανία, τη νότια Νορβηγία και τη νότια Σουηδία, τα τσιμπούρια βρέθηκαν θετικά για τον ιό σε 20 από τις 50 τοποθεσίες στο πλαίσιο ενός προγράμματος.

Τα φινλανδικά νησιά Åland -ένα σύμπλεγμα νησιών στη Βαλτική Θάλασσα με ανερχόμενη τουριστική βιομηχανία- θεωρούνται μάλιστα υπερ-ενδημικά για την εγκεφαλίτιδα και τη νόσο του Lyme.

Το ίδιο ισχύει και για τις νότιες χώρες. Ο ιός έχει εντοπιστεί στις μεσογειακές κροατικές περιοχές Zadar, Pula και στο νησί Brač από το 1961. Η εγκεφαλίτιδα υπάρχει επίσης στη Σερβία, αν και εξακολουθεί να είναι ελάχιστα τεκμηριωμένη και υποτιμημένη.

Εκτός από τη μετάδοση μέσω των δαγκωμάτων των τσιμπουριών, η δεύτερη οδός μόλυνσης είναι μέσω της πέψης, συγκεκριμένα μέσω της κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο βασικός εμβολιασμός για τους ενήλικες αποτελείται από τρεις εμβολιασμούς.

Για τα παιδιά υπάρχει ξεχωριστό παιδιατρικό εμβόλιο- ο εμβολιασμός συνιστάται από την ηλικία του ενός έτους.

Ο πρώτος αναμνηστικός εμβολιασμός πρέπει να γίνεται τρία χρόνια μετά τον βασικό εμβολιασμό, οι περαιτέρω αναμνηστικοί εμβολιασμοί κάθε πέντε χρόνια μέχρι την ηλικία των 60 ετών και κάθε τρία χρόνια από την ηλικία των 60 ετών και μετά, αναφέρει ο σύνδεσμος παρασκευαστών εμβολίων (ÖVIH)

Εγκεφαλίτιδα από τσιμπούρια και συναφής ιογενής εγκεφαλίτιδα

Η εγκεφαλίτιδα που προκαλείται από τσιμπούρια και οι συναφείς ιογενείς εγκεφαλίτιδες προκαλούνται από έναν ιό του γένους Flavivirus της οικογένειας Flaviviridae.

Παγκοσμίως, υπάρχουν τρεις σχετικοί υπότυποι του ιού με υψηλή φυλογενετική και αντιγονική ομοιότητα που είναι προλήψιμοι με εμβόλιο.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, εμφανίζεται ο ευρωπαϊκός υπότυπος, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως από το τσιμπούρι Ixodes ricinus.

Υπάρχει επίσης ένας υποτύπος της Άπω Ανατολής και ένας υποτύπος της Σιβηρίας, οι οποίοι εμφανίζονται στην Ευρώπη στην περιοχή της Βαλτικής και στις φινλανδικές ακτές, καθώς και στην Ασία, όπου μεταδίδονται από το τσιμπούρι Ixodes persulcatus.

Ο όρος Tick-borne encephalitis (TBE) είναι ο αγγλικός όρος-ομπρέλα για όλους τους υπότυπους του ιού- ο γερμανικός όρος "FSME" αναφέρεται στη νόσο με τον ευρωπαϊκό υπότυπο.

Τα τσιμπούρια προτιμούν να ζουν σε δάση σε περιοχές που δεν είναι πολύ ξηρές, σε ψηλό γρασίδι και θάμνους καθώς και σε χαλαρά φύλλα. Για να είναι ενεργά τα τσιμπούρια απαιτείται ελάχιστη θερμοκρασία περίπου 5°C. Ο Ixodes ricinus έχει πλέον ανακαλυφθεί και στην Ευρώπη σε υψόμετρο άνω των 1.500 μέτρων.

Οι ιοί εισέρχονται στο αίμα μέσω τσιμπήματος του τσιμπουριού και μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο εκεί.

Σπανιότερα, η διατροφική μετάδοση γίνεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νωπού γάλακτος.

Τα προαναφερθέντα τσιμπούρια μπορούν επίσης να μεταδώσουν το βακτήριο Borrelia burgdorferi, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη βορρελίωση Lyme.

Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται πολύ συχνότερα από τη ΜΒΕ, καθώς περίπου το 10-35% των τσιμπουριών μπορεί να μολυνθεί από τη Borrelia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χαρίστε δώρα φόρμας και διατροφής στις γιορτές
Γιορτές: Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ
Ο αυτισμός μεταξύ των πρώτων 10 προβλημάτων υγείας στους νέους παγκοσμίως