Χαμηλός είναι ο κίνδυνος μετάδοσης εγκεφαλίτιδας από τσιμπούρια (κρότωνες) μέσω αιμοδοσίας, δωρεάς οργάνων, ιστών και κυττάρων.

Αυτό επισημαίνεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Όπως αναφέρεται, η εγκεφαλίτιδα που μεταδίδεται από τσιμπούρια (κρότωνες) είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος ή κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων από μολυσμένα ζώα.

Αντιπροσωπεύει μια αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, με χιλιάδες κρούσματα να αναφέρονται ετησίως στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και σε μέρη της Ασίας.

Με την έκθεση, οι επιστήμονες του ECDC επιχειρούν να αξιολογήσουν τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού της εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από κρότωνες μέσω ουσιών ανθρώπινης προέλευσης.

Απευθύνονται σε επαγγελματίες Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που εργάζονται σε εγκαταστάσεις αιμοδοσίας και μεταμόσχευσης και σε επαγγελματίες που συμμετέχουν στην επιλογή δωρητών.

Η εγκεφαλίτιδα από τσίμπημα τσιμπουριού είναι μια ασθένεια που προκάλεσε 28.680 επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά την περίοδο 2013 - 2022, με επίπτωση από 0,01 έως 16,83 ανά 100.000 πληθυσμού.

Τα κρούσματα κορυφώνονται από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο, που συμπίπτουν με τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των λοιμώξεων παραμένουν ασυμπτωματικές, αν και το ακριβές ποσοστό είναι αβέβαιο καθώς η ήπια κλινική ασθένεια δεν διαγιγνώσκεται συχνά.

Οι συμπτωματικές περιπτώσεις γενικά εμφανίζονται ως νόσος με μια αρχική φάση που μοιάζει με γρίπη, ακολουθούμενη από μια δεύτερη φάση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η θνητότητά της είναι κάτω του 2%, γενικά αναφέρεται σε 0,5%. Ωστόσο, μακροχρόνιες συνέπειες έχουν αναφερθεί στο 10% - 40% των ασθενών με νευρολογικά συμπτώματα.

Η μετάδοσή της μέσω αιμοδοσίας ή δωρεάς οργάνων είναι τεκμηριωμένη αλλά σπάνια, με δύο περιπτώσεις να αναφέρονται μέσω μετάγγισης από έναν δότη και τρεις περιπτώσεις μέσω μεταμόσχευσης οργάνων από άλλο δότη.

Αυτό υποδηλώνει πολύ χαμηλή πιθανότητα μετάδοσης που οδηγεί σε συμπτωματική νόσο μέσω μετάγγισης αίματος. Ο αντίκτυπος της μετάδοσης μέσω αίματος είναι άγνωστος και ο κίνδυνος στην Ευρώπη δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

Μετάδοση μέσω μεταμόσχευσης οργάνων έχει αναφερθεί από έναν δότη και όλοι οι λήπτες οργάνων που λάβει όργανα από τον μολυσμένο δότη είχαν μολυνθεί.

Η πιθανότητα μετάδοσης που οδηγεί σε συμπτωματική νόσο μέσω μεταμόσχευσης οργάνων θεωρείται χαμηλή. Η σοβαρότητα της πορείας της νόσου μπορεί να σχετίζεται με ανοσοκαταστολή, ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ειδικές αντιικές θεραπείες.

Ελλείψει αναφερόμενων περιπτώσεων μετάδοσης μέσω μεταμόσχευσης ιστών ή κυττάρων, η πιθανότητα και ο αντίκτυπος είναι άγνωστες και ο κίνδυνος για αυτά δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καφές, αναψυκτικό, νερό: Ποιο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Στον τομέα της νευρολογίας επεκτείνεται η φαρμακευτική ΦAΡAN AΒΕΕ
Η νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά συνδέεται με έλλειψη βιταμινών [μελέτη]