Υψηλότερες ποσότητες του τεχνητού γλυκαντικού ξυλιτόλη θα μπορούσαν να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ξυλιτόλη είναι αλκοόλη ζάχαρης με μηδενικές θερμίδες και χρησιμοποιείται συχνά σε γλυκά χωρίς θερμίδες, τσίχλες, ψημένα τρόφιμα και οδοντόκρεμες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ανάλυση σε 3.000 ασθενείς στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έδειξε ότι υψηλά επίπεδα του συγκεκριμένου τεχνητού γλυκαντικού συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου καρδιακού συμβάντος εντός 3 ετών.

Στο εργαστήριο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ξυλιτόλη αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων.

Ο Dr. Stanley Hazen, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει την άμεση ανάγκη εξέτασης των τεχνητών γλυκαντικών.

Δήλωσε οτι αυτό δεν σημαίνει ‘’πετάξτε την οδοντόκρεμά σας αν περιέχει ξυλιτόλη’’ αλλά ότι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ότι η κατανάλωση ενός προϊόντος που περιέχει υψηλά επίπεδα αυτού του γλυκαντικού θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο συμβάντων που συνδέονται με θρομβώσεις.

Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων με τα υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης στο κυκλοφορικό ήταν πιο πιθανό να υποστούν καρδιαγγειακό συμβάν.

Επιπλέον, κάθε μέτρηση της ικανότητας δημιουργίας θρόμβων ενός ανθρώπου αυξανόταν αμέσως μετά την κατανάλωση ροφήματος με ξυλιτόλη αλλά όχι μετά την κατανάλωση ροφήματος με ζάχαρη.

Οι ερευνητές συνιστούν οι άνθρωποι να μιλούν με γιατρό ή διατροφολόγο για τις διατροφικές τους επιλογές, περιλαμβανομένης της χρήσης τεχνητών γλυκαντικών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

 

Πηγές:
European Heart Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δυσκοιλιότητα και ορθοπρωκτικές παθήσεις: Πώς συνδέονται
Boυλή - Ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας
Πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων στην Αττική