Η vegan διατροφή για οκτώ εβδομάδες συσχετίζεται με μειώσεις στις εκτιμήσεις βιολογικής ηλικίας με βάση τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA - έναν τύπο χημικής τροποποίησης του DNA (γνωστή ως επιγενετική τροποποίηση) που αλλάζει την έκφραση των γονιδίων, αλλά όχι το ίδιο το DNA.
Προηγούμενη έρευνα έχει αναφέρει ότι τα αυξημένα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA σχετίζονται με τη γήρανση. Τα νέα ευρήματα, τα οποία βασίζονται σε μια μικρή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή 21 ζευγαριών ενηλίκων πανομοιότυπων διδύμων, δημοσιεύθηκαν στο BMC Medicine.
Οι ειδικοί ερεύνησαν τις μοριακές επιπτώσεις μιας βραχυπρόθεσμης vegan διατροφής δίνοντας εντολή στο ένα άτομο από κάθε δίδυμο ζεύγος να ακολουθήσει μια παμφάγα δίαιτα για οκτώ εβδομάδες - συμπεριλαμβανομένων μεταξύ 170-225 γραμμαρίων κρέατος, ενός αυγού και μισής μερίδας γαλακτοκομικών κάθε μέρα - και η άλλη μισή για να ακολουθεί vegan διατροφή για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Το δείγμα ήταν κατά 77% γυναίκες (32) και οι συμμετέχοντες ήταν 40 ετών κατά μέσο όρο. Για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της μελέτης, οι συμμετέχοντες έτρωγαν γεύματα που είχαν προετοιμαστεί για αυτούς και για τις δεύτερες τέσσερις εβδομάδες, έτρωγαν γεύματα που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι, αφού έλαβαν μαθήματα διατροφής από εκπαιδευτές υγείας.
Οι συγγραφείς ερεύνησαν τις επιπτώσεις της δίαιτας στα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA αναλύοντας δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες κατά την έναρξη, την τέταρτη εβδομάδα και την όγδοη εβδομάδα της μελέτης. Τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA χρησιμοποιήθηκαν για να συμπεράνουν τις βιολογικές ηλικίες των συμμετεχόντων.
Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι συγγραφείς παρατήρησαν μειώσεις στις εκτιμήσεις της βιολογικής ηλικίας στους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν vegan διατροφή αλλά όχι σε όσους ακολούθησαν την παμφάγα διατροφή. Παρατήρησαν επίσης μειώσεις στις ηλικίες της καρδιάς, του ήπατος και των φλεγμονωδών και μεταβολικών συστημάτων των συμμετεχόντων που ακολούθησαν την vegan διατροφή.
Σημειώνεται επίσης ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν vegan δίαιτα έχασαν δύο κιλά περισσότερα κατά μέσο όρο από εκείνους που έκαναν παμφάγα δίαιτα λόγω διαφορών στο θερμιδικό περιεχόμενο των γευμάτων που παρέχονται κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της μελέτης. Είναι πιθανό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αυτές οι αλλαγές στο βάρος θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στις διαφορές στην επιγενετική ηλικία μεταξύ των δύο ομάδων. Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη μελέτη πάνω στο ζήτημα, αλλά τα πρώτα ευρήματα έρχονται να σταθούν δίπλα σε πολλές ακόμα μελέτες που προτείνουν την vegan διατροφή ως μια εναλλακτική που μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Πηγές:
BMC Medicine.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη