Το να πάτε διακοπές ως ζευγάρι είναι, με πολλούς τρόπους, μια άσκηση για να δείτε πώς θα τα πηγαίνατε σε μια μελλοντική συμβίωση. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σε ζευγάρια που ήδη ζουν μαζί, το ζήτημα του να ταξιδεύουν μαζί παραμένει περίπλοκο και γεμάτο στρες.
Ο λόγος για αυτό είναι πολύ απλός: Υπάρχουν δύο ομάδες ανθρώπων, στο ζήτημα των ταξιδιών τουλάχιστον, εκείνοι που αγχώνονται και εκείνοι που δεν αγχώνονται. Οι πρώτοι μπορεί να αισθάνονται εκνευρισμό ακόμη και μέρες πριν ένα ταξίδι, προσπαθώντας να σιγουρευτούν ότι έχουν προβλέψει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Οι δεύτεροι είναι περισσότερο άτομα που δρουν όσο πιο κοντά στην τελευταία στιγμή γίνεται.
Εμείς δεν είμαστε εδώ για να διαλέξουμε πλευρά· από τη στιγμή που όλοι – εν τέλει – είναι στην ώρα τους, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το τι λειτουργεί για τον καθένα. Πώς θα μπορέσει όμως ένα ζευγάρι που αποτελείται από δύο αντίθετους (ως προς τα ταξίδια) ανθρώπους να πάει διακοπές με όσο το δυνατόν λιγότερο στρες γίνεται;
Αρχικά, με επικοινωνία. Ένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν δεν το συζητήσουμε πρώτα. Ιδανικά, είναι μια κουβέντα που πρέπει να γίνει αρκετά πριν το ταξίδι – ίσως και πριν το προγραμματίσετε γενικά. Δείτε αν έχετε διαφορές στο πώς προετοιμάζεστε για ένα ταξίδι και προσπαθήστε να δείτε πώς θα μοιραστούν οι ευθύνες και πώς θα είναι όλα έτοιμα με έναν τρόπο που σας κάνει και τους δύο να νιώθετε άνετα. Πρέπει να είστε και οι δύο ανοιχτοί στην επικοινωνία, άσχετα από την ομάδα στην οποία ανήκετε – ο σύντροφός σας, άλλωστε, έχει επίσης τους λόγους του να ανήκει στη δική του ομάδα (ακόμα και αν είναι από τους ανθρώπους που τα αφήνουν όλα για την τελευταία στιγμή).
Επικοινωνία
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο σύντροφός σας θα καταλάβει πώς νιώθετε για το ταξίδι είναι αν του το εξηγήσετε. Μιλώντας για τις ανησυχίες και τους φόβους σας ενημερώνετε τον σύντροφό σας ότι δεν κάνετε σχέδια αυθαίρετα. Εάν ξέρει τι ακριβώς σας αγχώνει περισσότερο στα ταξίδια, μπορεί να καταλάβουν καλύτερα τι χρειάζεστε για να νιώσετε καλά με το ταξίδι σας.
Συμβιβασμοί
Θα πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές, και την πιο οργανωτική, αλλά και την πιο χαλαρή. Το πρόγραμμά σας στον προορισμό σας είναι κάτι που θα οργανώσετε πλήρως ή που θα αφήσετε και περιθώρια για αυτοσχεδιασμό; Με τι βαθμό αυτοσχεδιασμού είναι άνετος ο πιο αγχώδης σύντροφος, και ποιο θα ήταν ένα καλό, ασφαλές σημείο εκκίνησης; Αν ξέρετε ότι ο σύντροφός σας έχει την τάση να υπερπρογραμματίζει (ή αν το κάνετε εσείς), μιλήστε για το τι μπορείτε εύλογα να πετύχετε σε μια ημέρα ταξιδιού, χωρίς να πιέζεστε πολύ. Το να δίνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να αναπνεύσει είναι πάντα καλό.
Πώς θα περάσουμε τον χρόνο μας;
Αν δεν ζείτε ήδη μαζί, στις διακοπές θα γίνει μάλλον πρώτη φορά φανερό το πώς θα είναι πάνω-κάτω μία συμβίωση που θα είστε ο ένας δίπλα στον άλλο 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αγχωτικό, ειδικά αν είναι από τις πρώτες φορές που συμβαίνει. Μιλήστε για το ενδεχόμενο να έχετε και δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μόνοι, ή για ένα σχέδιο “διάσωσης” αν κάποια στιγμή βρεθείτε να θέλετε να ξεσκάσετε από τη συνεχή παρέα. Δεν είναι ούτε αφύσικο, ούτε ντροπή. Και δεν σημαίνει κάτι για τη σχέση σας.
Μερικές ακόμα συμβουλές για να προγραμματίσετε το ταξίδι σας με τέτοιο τρόπο που να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερο στρες:
Προγραμματίστε αυτά που χρειάζεστε
Αν γνωρίζετε ότι εσείς ή ο σύντροφός σας λειτουργείτε καλύτερα με ένα λεπτομερές δρομολόγιο, βεβαιωθείτε ότι έχετε οργανώσει όλα τα απαραίτητα από πριν. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει από τον προγραμματισμό των καθημερινών σας δραστηριοτήτων μέχρι την έρευνα στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα έρθετε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.
Φτιάξτε λίστες
Το να έχετε τα πάντα γραμμένα ώστε να μπορείτε να τα ελέγξετε εύκολα, σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να ξεχάσετε κάτι σημαντικό, άρα μπορείτε να αφαιρέσετε κι ένα μεγάλο κομμάτι άγχους από την εξίσωση.
Αποφασίστε τις προτεραιότητές σας
Το να έχετε μια σταθερή ιδέα για το τι πρέπει να κάνετε στο ταξίδι σας (σε σχέση με πράγματα που θα θέλατε να κάνετε αν έχετε τον διαθέσιμο χρόνο) μπορεί να μετριάσει τις προσδοκίες, όπως και τον κίνδυνο απογοήτευσης.
Μην πανικοβάλλεστε
Είναι σπάνιο να επισκέπτεστε ένα μέρος όπου εσείς και ο σύντροφός σας είστε εντελώς μόνοι, χωρίς πρόσβαση στον έξω κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το τι μπορεί να προκύψει, από το τι μπορεί να πάει στραβά, οι πιθανότητες είναι ότι θα μπορέσετε να λάβετε γρήγορα την εξυπηρέτηση ή τη βοήθεια που χρειάζεστε.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024