Η λέξη αυτοσαμποτάρισμα φαίνεται, εκ πρώτης όψης, παράλογη. Είναι κάτι πιο συγκεκριμένο από την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, η οποία αποτελεί μια ευρύτερη έννοια. 

Γιατί, λοιπόν, κάποιος να σαμποτάρει τον εαυτό του; Πολλές φορές μπορεί να ξέρει ότι πρέπει να αλλάξει κάτι και να πιέσει τον εαυτό του να βγει από την άνεσή του, με στόχο να βελτιώσει τη ζωή του ή να ξεφύγει από συγκεκριμένες καταστάσεις που τον τραβούν πίσω.

Τρόποι που εμφανίζεται το αυτοσαμποτάρισμα

Το αυτοσαμποτάρισμα παίρνει πολλές μορφές. Τα σημάδια του μπορεί να είναι ανεπαίσθητα, σε βαθμό που ο ίδιος δεν καταλαβαίνει ότι η συμπεριφορά του έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σχέση του, στην οικογένειά του και στην ποιότητα ζωής του. Και, συνεπώς να επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα αλλά και μακροπρόθεσμα τη ζωή του.

Τελειομανία

Στην εποχή μας η τελειομανία θεωρείται από πολλούς ως κάτι θετικό. Και, φυσικά, όταν κάποιος κάνει κάτι πρέπει να το κάνει σωστά. Αλλά η μανία για την τελειότητα είναι κάτι αρνητικό. Είναι μια εμμονή. Για παράδειγμα, αν στη δουλειά μας ασχολούμαστε συνέχεια με ένα συγκεκριμένο έργο ή καθήκον, τότε, μοιραία, θα αμελήσουμε κάτι άλλο. Ορισμένες φορές η πίεση που βάζουμε στον εαυτό μας να κάνουμε κάτι τέλεια δεν μας αφήνει να ξεκινήσουμε κάτι άλλο, καθώς μπορεί να μην έχουμε την ενέργεια για αυτό, αλλά και να φοβόμαστε ότι αν αρχίσουμε κάτι πρέπει να είναι απολύτως τέλειο και ότι δεν αξίζει να το κάνουμε αν όντως δεν είναι τέλειο.

Αναβλητικότητα

Όλοι μας αναβάλλουμε πράγματα  κάθε μέρα. Θέτουμε τις προτεραιότητές μας και κάνουμε πρώτα αυτά που είναι πιο σημαντικά. Αλλά η αναβλητικότητα είναι κάτι διαφορετικό. Δεν πρόκειται για τεμπελιά, αλλά για το άγχος του τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε. Και πολλές φορές ψάχνουμε για δικαιολογίες ή για αφορμές για να αναβάλουμε κάτι, ενώ στην πραγματικότητα μπορούμε να το κάνουμε. Οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και στον φόβο της αποτυχίας. Λες και αν αποτύχουμε σε κάτι θα τελειώσει ο κόσμος. Λες και δεν έχουν αποτύχει όλοι οι άνθρωποι σε κάτι είναι μεγάλης είτε μικρότερης σημασίας.

Έλλειψη επικοινωνίας

Ως άνθρωποι έχουμε μάθει να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Να μιλάμε και να εκφράζουμε τα «θέλω» μας. Αν κάποιος δεν επικοινωνεί καλά ή δεν προσπαθεί καν να επικοινωνήσει αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητά του.

Τα άτομα που αυτοσαμποτάρονται δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν. Και, φυσικά, δυσκολεύονται να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους και να ζητήσουν βοήθεια. Η συμπεριφορά αυτή πολλές φορές οδηγεί αυτά τα άτομα να υπεραναλύουν ή να ασκούν σφοδρή κριτική στον εαυτό τους.

Αρνητικός εσωτερικός διάλογος

Ο εσωτερικός διάλογος διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στον καθένα μας. Πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση πρώτα το σκεφτόμαστε, το αναλύουμε και βλέπουμε πώς νιώθουμε. Μπορεί  κάποιοι να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη διαδικασία, αλλά είναι σίγουρο ότι, ακόμα και υποσυνείδητα, ο εσωτερικός διάλογος είναι καθημερινός, για μικρές και μεγάλες αποφάσεις.

Ωστόσο, το μυαλό μας δεν μας λέει πάντα θετικά πράγματα. Τα άτομα που σαμποτάρουν τον εαυτό τους πολλές φορές έχουν πρώτα αρνητικές σκέψεις, ο νους τους τούς οδηγεί σε αρνητικά σενάρια και βιώνουν αρνητικά συναισθήματα. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι παράλογες και να μην είναι αξιόπιστες, αλλά το μυαλό μας μάς πείθει ότι ισχύουν.

Αποφυγή ευθυνών

Ένας άνθρωπος που σαμποτάρει τον εαυτό του αποφεύγει να αναλάβει ευθύνες. Αυτό έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μία δεν αναλαμβάνει αρμοδιότητες ή καθήκοντα στη δουλειά του, με αποτέλεσμα να μην είναι παραγωγικός και να μη νιώθει ικανοποίηση για τη δουλειά του. Από την άλλη αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν σε περίπτωση που προκύψει κάποιο ζήτημα, και ρίχνει το φταίξιμο σε άλλους. Σε αυτήν την περίπτωση δημιουργείται ένα αρνητικό περιβάλλον. Στη δουλειά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ομάδα, να χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των συναδέλφων και να κλονιστεί το ομαδικό πνεύμα, ενώ στην οικογένεια δημιουργεί ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότητας και ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα, καθώς η οικογένεια μπορεί να χωριστεί σε στρατόπεδα ή να επηρεαστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της.

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε το αυτοσαμποτάρισμα;

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχθούμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν αρνούμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα ή αν το εκλογικεύουμε, δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από το σαμποτάρισμα του εαυτού μας.

Σε δεύτερο στάδιο πρέπει να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τις ενέργειές μας. Είναι μήπως η άσχημη παιδική ηλικία ή ο φόβος της απόρριψης; 

Τέλος, πρέπει να κατανοήσουμε την καταστροφική συμπεριφορά μας και τις συνέπειές της. Πολλές φορές ένα άτομο που σαμποτάρει τον εαυτό που μπορεί να αντιμετωπίζει εθισμό ή άλλα προβλήματα. Δεν είναι εύκολο να τις δούμε, αλλά αυτές οι συμπεριφορές πρέπει πρώτα να γίνουν κατανοητές. 

Αν νιώθετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο,  τότε θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλοί πόροι που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτές τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, η Casino Guru διαθέτει ολόκληρη βάση δεδομένων με κέντρα που μπορείτε να επικοινωνήσετε για να σας βοηθήσουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαταραχές ακοής στα παιδιά: Η υποψία του γονέα και ο ρόλος του παιδιάτρου
Σωρός τα λάθη στα σημειώματα του clawback για το 2023 - Αίτημα για άμεση συνάντηση
C. diff : Το ανθεκτικό βακτήριο που προκαλεί διάρροια μεταδίδεται στα νοσοκομεία πιο εύκολα από ότι εκτιμάτο [μελέτη]