Σημαντικά είναι τα προβλήματα όσφρησης και γεύσης που παρουσίαζονται σε ασθενείς που νοσούν ή νόσησαν από CoViD. Tα προβλήματα αυτά συχνά επιμένουν με σοβαρές επιπτώσεις στους νοσούντες. Ποιοι είναι όμως οι τρόποι με την βοήθεια των οποίων μπορεί να απαλλαγεί κανείς από την ανοσμία μετά από νόσηση με CoViD;

Οι ειδικοί της Ομάδας Εργασίας Οσφρητολογίας και Γευστικής της Γερμανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου (DGHNO-KHC) συνιστούν οσφρητική εκπαίδευση για επίμονα οσφρητικά προβλήματα μετά από λοιμώξεις CοViD-19.

Η συναίνεση των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη θεραπεία της υποσμίας συμπληρώνεται από μια περίληψη της σχετικής με την πρακτική βιβλιογραφίας και συμβουλές σχετικά με τη διάγνωση.

Δεν συστήνονται τα ρινικά σπρέι και τα συμπληρώματα διατροφής

Όπως αναφέρεται σχετικά, υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών φαρμακευτικών παρεμβάσεων για τις οσφρητικές διαταραχές που σχετίζονται με τΗΝ CoViD. Για παράδειγμα, οι ειδικοί του DGHNO-KHC δεν συστήνουν την θεραπεία με ρινικά σπρέι που περιέχουν κορτιζόνη λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας.

Επί του παρόντος, η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή ένας συνδυασμός παλμιτοϋλαιθανολαμίδης και λουτεολίνης σε σχέση με τις οσφρητικές διαταραχές μετά από λοιμώξεις CoViD-19, είναι επίσης αμφισβητήσιμη και εξίσου αναποτελεσματική.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η όσφρηση ανακάμπτει από μόνη της μετά από οξείες λοιμώξεις CoViD-19. Σε τουλάχιστον 5% των προσβεβλημένων, τα συμπτώματα επιμένουν για 6 μήνες μετά.

Μεταξύ των επίμονων οσφρητικών διαταραχών, η παροσμία θεωρείται ιδιαίτερα οδυνηρή, επειδή οι οικείες μυρωδιές γίνονται ξαφνικά αντιληπτές ως δυσάρεστες. Ο καφές, για παράδειγμα, μυρίζει καμένο υπό αυτές τις συνθήκες και τα τρόφιμα φαίνονται χαλασμένα, παρόλο που είναι φρέσκα. Ωστόσο, η παροσμία μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως ένδειξη βελτίωσης.

"Υποδεικνύουν διαδικασίες επιδιόρθωσης στον οσφρητικό βλεννογόνο και αποτελούν πρώιμο σημάδι ανάρρωσης. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν 6 έως 18 μήνες ή και περισσότερο για να μπορέσουν οι ασθενείς να μυρίσουν και να γευτούν ξανά φυσιολογικά", αναφέρει ο Thomas Hummel από τη Δρέσδη, μέλος της ομάδας εργασίας του DGHNO-KHC Olfactology/Gustology.

Στην περίπτωση οσφρητικών διαταραχών, οι πάσχοντες προστρέχουν συχνά στα ιατρεία των ΩΡΛ. Αυτοί πραγματοποιούν πρώτα μια λεπτομερή εξέταση των αεραγωγών, για παράδειγμα με ενδοσκόπιο. Το πρώτο βήμα είναι να αποκλειστούν άλλες αιτίες οσφρητικών διαταραχών, όπως καλοήθεις πολύποδες ή κακοήθεις όγκοι στους αεραγωγούς και τις ρινικές διόδους.

Πως γίνεται η οσφρητική εκπαίδευση

Εάν δεν μπορούν να εντοπιστούν άλλες αιτίες για τις οσφρητικές διαταραχές, οι ειδικοί του DGHNO-KHC συμβουλεύουν την οσφρητική εκπαίδευση. Στις δοκιμασίες, οι ασθενείς πρέπει να κατονομάζουν διάφορες μυρωδιές μυρίζοντας στυλό από τσόχα ("sniffin' sticks"). "Στους ασθενείς δίνονται συνήθως 4 διαφορετικά αρώματα. Αυτά είναι συχνά λεμόνι, τριαντάφυλλο, γαρύφαλλο και ευκάλυπτος. Στη συνέχεια πρέπει να τα μυρίζουν 2 φορές την ημέρα για περίπου 30 δευτερόλεπτα", εξήγησε ο Hummel.

Σύμφωνα με την εμπειρία του ειδικού, η εκπαίδευση πρέπει να πραγματοποιείται τακτικά και με συνέπεια επί 3 έως 12 μήνες, ενώ είναι πλεονεκτικό να αλλάζουν τα αρώματα κάθε 3 έως 4 μήνες. Δεδομένου ότι πολλές αποχρώσεις της γεύσης ταυτίζονται με το οσφρητικό όργανο, οι ασθενείς με αμιγώς οσφρητική διαταραχή παρουσιάζουν επίσης διαταραχή της γεύσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεκρό 10χρονο παιδί στο "Γ. Γεννηματάς" Θεσσαλονίκης - Είχε υποστεί ανακοπή
Παρουσιάζεται το βιβλίο ''Θ. Δρίτσας. Συνομιλίες με πρόσωπα της υγείας''
Η αναδιάρθρωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας