Άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 έχουν 25% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς σε σχέση με το 1990, έδειξε νέα έρευνα και ο αριθμός των ανθρώπων που ζει έως ώριμη ηλικία με τη νόσο συνεχίζει να αυξάνεται.

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο διαβήτης τύπου 1 δεν είναι πια παράγοντας που συμβάλλει σε μειωμένο προσδόκιμο ζωής, λόγω βελτίωσης στην περίθαλψη τα τελευταία 30 χρόνια, δήλωσε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Yongze Li, του First Hospital of China Medical University στη  Shenyang.

Αν ο διαβήτης δεν ελέγχεται καλά, η νόσος μπορεί να επιβαρύνει την υγεία και σε προηγούμενες δεκαετίες οι ασθενείς έτειναν να ζουν λιγότερο.

Εξετάστηκαν στοιχεία της Global Burden of Disease and Risk Factors Study 2019, για να διαπιστωθεί αν υπήρχε βελτίωση στη ζωή των ασθενών.

Φάνηκε ότι υπάρχει. Το  1990, ο αριθμός των ανθρώπων που έφθανε στην ηλικία των 65 ετών τουλάχιστον, παγκοσμίως, με διαβήτη τύπου 1, υπολογιζόταν στα 1,3 εκατομμύρια αλλά έως το 2019 αυξήθηκε σε περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια.

Ταυτόχρονα, τα ποσοστά θνησιμότητας υποχώρησαν κατά 25%, από 4,7 ανά 100.000 πληθυσμό το 1990 σε 3,5 το 2019.

Αυτά τα στοιχεία υπήρχαν παρόλο που η νόσος ήταν πιο εμφανής, αναφέρει η μελέτη στο BMJ.

Παγκοσμίως, ο διαβήτης τύπου 1, τουλάχιστον τριπλασιάστηκε σε κάθε ηλικιακή ομάδα από 65 έως 94 ετών- ιδιαίτερα στους άντρες- ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες- ιδιαίτερα σε γυναίκες και ανθρώπους κάτω των 79 ετών.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα ποσοστά θνησιμότητας υποχώρησαν 13 φορές πιο γρήγορα σε χώρες με υψηλό κοινωνικοδημογραφικό δείκτη έναντι φτωχότερων χωρών.

Ο έλεγχος του σακχάρου είναι κλειδί για το βελτιωμένο αποτέλεσμα. Κάποιος με υψηλό σάκχαρο έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για συμπτώματα. Παρόλα αυτά, τα νέα είναι κυρίως καλά, δήλωσε η επιστημονική ομάδα, αλλά ηλικιωμένοι με διαβήτη μπορεί ενδεχομένως να χρειάζονται καλύτερη περίθαλψη.

 

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα