Η μύγα ξυδιού (Drsosophila suzukii) γίνεται όλο και περισσότερο πρόβλημα για τους καλλιεργητές φρούτων και οίνου. Προσβάλλει κυρίως τα μούρα και τα σταφύλια και θέτει σε κίνδυνο τη συγκομιδή με την έγχυση των αυγών της στους ώριμους καρπούς.

Η μύγα του ξυδιού ή δροσόφιλα είναι ένα έντομο το οποίο παρατηρείται σε χώρους όπου υπάρχουν προϊόντα ζύμωσης, όπως, μπύρα, οινοπνευματώδη, ξύδι, προϊόντα που σαπίζουν (φρούτα, τομάτες κ.λ.π).

Το Ινστιτούτο Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Γκρατς ανέπτυξε ένα φιλικό προς το περιβάλλον βιοκτόνο από φλούδα πορτοκαλιού που απωθεί με επιτυχία τα έντομα με χαμηλό κόστος και χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Γκρατς.

Είναι ένα έντομο μόλις λίγα χιλιοστά μικρό, αλλά η πείνα του είναι μεγάλη - και γίνεται μάστιγα για τους οπωροκαλλιεργητές και τους αμπελουργούς: η μύγα του ξιδιού των κερασιών (Drosophila suzukii), η οποία εισήχθη από την Ασία.

Τα θηλυκά προσβάλλουν υγιή, ώριμα κόκκινα φρούτα, στα οποία γεννούν τα αυγά τους με τα χαρακτηριστικά έντονα οδοντωτά ωοφόρα τους.

Οι προνύμφες της μύγας στη συνέχεια τρώνε τη σάρκα του φρούτου και ό,τι απομένει αρχίζει να σαπίζει.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, προσβάλλονται κυρίως τα γλυκά κεράσια, αλλά και τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα βατόμουρα, οι σταφίδες και οι φράουλες.

Λόγω του σύντομου χρόνου ανάπτυξής του και των πολλών γενεών που διαδέχονται η μία την άλλη, μπορεί να πολλαπλασιαστεί εκρηκτικά στον οπωρώνα.

"Επί του παρόντος, είναι γνωστά μόνο λίγα αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι μόνο αργά βιοδιασπώμενα ή είναι επικίνδυνα για άλλα έντομα, όπως οι μέλισσες", εξηγεί στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάνφρεντ Χαρτμπάουερ από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς.

Η ομάδα εργασίας του έχει αναπτύξει ένα βιοκτόνο κατά του παρασίτου στην οπωροκαλλιέργεια και την αμπελουργία προσελκύει τις μύγες του κερασιού με το άρωμα φλούδας πορτοκαλιού, μεταξύ άλλων, και ταυτόχρονα έχει εντομοκτόνο δράση.

Ο Χαρτμπάουερ  εξήγησε ότι καλλιέργησε την ιδέα της χρήσης φλούδας πορτοκαλιού "μέσω της βιβλιογραφίας". "Στην περιοχή προέλευσής της, η μύγα του ξυδιού γεννά τα αυγά της σε χαλασμένα πορτοκάλια, επειδή εκεί αισθάνεται ασφαλής από τους κύριους εχθρούς της - μια μίνι παρασιτική σφήκα.

Το αιθέριο έλαιο των εσπεριδοειδών δρα ως φυσικό εντομοκτόνο κατά των παρασιτικών σφηκών", εξήγησε ο Hartbauer.

Το ελκυστικό είναι ένα μείγμα από διάφορα αιθέρια έλαια πορτοκαλιού και ένα διάλυμα αλατιού. Στη συνέχεια, το όλο πράγμα τοποθετείται σε μια παγίδα γεμάτη με πολύ μικρές τρύπες που τα μεγαλύτερα έντομα, όπως οι μέλισσες, δεν μπορούν να διαπεράσουν.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν ήδη δείξει ότι το βιοκτόνο προσελκύει τις μύγες του κερασόξυδου μακριά από τα σταφύλια και τις σκοτώνει, μειώνοντας την προσβολή των προνυμφών κατά 75%.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζώντας με Ρευματικό Νόσημα το 2024: Προκλήσεις και προβληματισμοί
Η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για τους ασθενείς, το Σύστημα Υγείας και την κοινωνία
Siemens Healthineers και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (WSO) ενώνουν δυνάμεις