Νέα εργαλείο με βάση την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βελτιώνει τη διάγνωση του καρκίνου στο ήπαρ.

Η εξέταση ερευνά για συγχωνευμένα γονίδια, τα οποία παράγουν πρωτεΐνες που μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο.

Ένα τεστ για 4 συνδυασμούς συγχωνευμένων γονίδίων ήταν κατά 83% έως 91% αξιόπιστη στην πρόβλεψη της εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, αναφέρει η έρευνα στο American Journal of Pathology.

Η ακρίβεια αυξήθηκε στο 95% όταν ερευνητές συνδύασαν εξετάσεις δυο συγχωνευμένων γονιδίων με υπάρχουσα εξέταση για τον καρκίνο ήπατος που αξιολογεί την παρουσία α-εμβρυϊκής πρωτεΐνης  στο αίμα.

Οι καρκίνοι ήπατος απελευθερώνουν α-εμβρυϊκή πρωτεΐνη   στο αίμα, αλλά αυτό το εργαλείο, μόνο του, δεν είναι πάντα ακριβές.

Το μοντέλο μηχανικής μάθησης, συγχωνευμένων γονιδίων, βελτιώνει σημαντικά το ποσοστό έγκαιρου εντοπισμού καρκίνου στο ήπαρ με α-εμβρυϊκή πρωτεΐνη  στον ορό,  δήλωσε ο ερευενητής Dr. Jian-Hua Luo, a του Pittsburgh Liver Research Center. 

Θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σημαντικό εργαλείο για τη διάγνωση του καρκίνου στο ήπαρ και την παρακολούθηση της δράσης της αγωγής. Η εξέταση θα εντοπίζει ασθενείς που είναι πιθανό να έχουν εμφανίσει τη νόσο.

Οι ερευνητές εξέτασαν για 9 συγχωνευμένα γονίδια σε δείγματα αίματος 61 ασθενών με καρκίνο ήπατος και 75 ανθρώπων με άλλες νόσους.

Επτά από 9 συγχωνευμένα γονίδια  εντοπίζονταν συχνά σε ασθενείς με καρκίνο ήπατος, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Πηγές:
American Journal of Pathology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών