Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή της Χαϊδελβέργης, το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ), το Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου στο Charité (BIH) και το Κέντρο Max Delbrück ανακάλυψε νέες λεπτομέρειες σχετικά με την εξάπλωση του πολλαπλού μυελώματος, ενός ανίατου καρκίνου του μυελού των οστών, στο σώμα:
Όταν τα καρκινικά κύτταρα ξεφεύγουν από το οστό και πολλαπλασιάζονται εκτός του μυελού των οστών, αναπτύσσεται μια μεγάλη ποικιλία καρκινικών κυττάρων, η οποία συνοδεύεται από μια σημαντικά τροποποιημένη ανοσολογική απόκριση.
Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καθοριστικά για την περαιτέρω ανάπτυξη της διάγνωσης και της θεραπείας.
Το πολλαπλό μυέλωμα, ένας ανίατος καρκίνος του μυελού των οστών, αναπτύσσεται συχνά απαρατήρητα στο μυελό των οστών επί δεκαετίες.
Σε προχωρημένο στάδιο, σχηματίζονται εστίες που καταστρέφουν το οστό και μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.
Μια διεπιστημονική ομάδα από το Κέντρο Μυελώματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης (UKHD), το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το DKFZ, το BIH και το Κέντρο Max Delbrück, μαζί με άλλους εθνικούς και διεθνείς εταίρους, διερεύνησε τι συμβαίνει σε αυτές τις εστίες όταν τα κύτταρα του μυελώματος διαπερνούν για πρώτη φορά το οστό.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσουν μια δραματική ποικιλομορφία όταν εγκαταλείπουν τον μυελό των οστών, η οποία επηρεάζει επίσης τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στις καρκινικές εστίες. Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ακριβέστερη διάγνωση και θεραπεία.
Μόλις τα καρκινικά κύτταρα εγκαταλείψουν τον μυελό των οστών αλλά και το οστό, βρίσκονται σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον με διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες.
"Αυτό προφανώς λειτουργεί σαν εξελικτική ώθηση για τα καρκινικά κύτταρα. Η ποικιλομορφία που δημιουργεί αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα κύτταρα να προσαρμοστούν στην επιβίωση εκτός του οστού και να τους επιτρέψει να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος", λέει Niels Weinhold, επικεφαλής της μεταφραστικής έρευνας για το μυέλωμα στο UKHD και στην Ιατρική Σχολή της Χαϊδελβέργης.
Χρησιμοποιώντας καινοτόμο τεχνολογία, η ομάδα διερεύνησε επίσης για πρώτη φορά πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα σε αυτή την «απόδραση» των καρκινικών κυττάρων από το οστό. Ανακάλυψαν σημαντικές αλλαγές στον τύπο και τον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στην περιοχή των καρκινικών κέντρων.
Για παράδειγμα, ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα λεγόμενα Τ-κύτταρα, εμφάνισαν πολύ διαφορετικούς υποδοχείς και επιφανειακά μόρια στις εστίες εκτός του οστού - μια πιθανή προσαρμογή στη νεοδημιουργηθείσα ετερογένεια των καρκινικών κυττάρων.
"Φαίνεται να υπάρχει ένα είδος συν-εξέλιξης μεταξύ των καρκινικών και των ανοσοποιητικών κυττάρων, κατά την οποία και οι δύο πλευρές αντιδρούν στις αλλαγές της άλλης πλευράς", λέει ο Simon Haas, BIH, Κέντρο Max Delbrück και Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
"Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και του καρκίνου θα μπορούσε τόσο να βοηθήσει όσο και να εμποδίσει την καταπολέμηση του καρκίνου. Προς το παρόν διερευνούμε ποιοι παράγοντες παίζουν θετικό ή αρνητικό ρόλο σε αυτό".
Το ιστικό υλικό που αναλύθηκε προερχόταν από διάφορες εστίες μυελώματος, οι οποίες ελήφθησαν από νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς είτε μέσω βιοψιών υπό την καθοδήγηση εικόνας είτε κατά τη διάρκεια επεμβάσεων σε οστά που κινδύνευαν να υποστούν κάταγμα ή είχαν ήδη υποστεί κάταγμα.
Χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες μονοκυτταρικές αναλύσεις και τεχνικές χωρικής πολυωμικής. Με τη βοήθεια αυτών των μεθόδων μπορούν να αναλυθούν ταυτόχρονα διάφορες ιδιότητες χιλιάδων μεμονωμένων κυττάρων στον ιστό, λαμβάνοντας υπόψη την ακριβή τους θέση στον ιστό.
Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάγνωση και τη θεραπεία του μυελώματος στο μέλλον: Επί του παρόντος, τα δείγματα για τη διάγνωση λαμβάνονται συνήθως από τη λαγόνια ακρολοφία του ασθενούς.
Ωστόσο, τώρα που η μελέτη έδειξε ότι τα καρκινικά και ανοσοποιητικά κύτταρα στα οστικά διαλείμματα διαφέρουν σημαντικά από εκείνα της λαγόνιας ακρολοφίας, οι περιοχές αυτές θα μπορούσαν να είναι καταλληλότερες για δειγματοληψία και να επιτρέψουν ακριβέστερη αξιολόγηση της νόσου και πιθανή προσαρμογή της θεραπείας.
Πηγές:
Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Hλεκτρονικός Φάκελος Υγείας χωρίς σύνορα
530 δισ. ευρώ κοστίζουν 5 ασθένειες στην Ευρώπη
Πότε είναι καλή ιδέα η επίσκεψη στον παιδοψυχολόγο