Ακόμα και οι μικρότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές σε σημαντικά πρωτόζωα στη θάλασσα. Πρόκειται για τα τρηματοφόρα (επιστημονική ονομασία - Foraminifera) - μικροσκοπικούς οργανισμούς που φέρουν τα όστρακα και συμβάλλουν σημαντικά στο σχηματισμό ιζημάτων στους κοραλλιογενείς υφάλους και σταθεροποιούν τους υφάλους μετά το θάνατό τους.

Ένα ζιζανιοκτόνο που περιέχει τη δραστική ουσία glyphosate είχε ιδιαίτερα έντονη αρνητική επίδραση σε πειράματα, αναφέρουν Βιεννέζοι ερευνητές στο περιοδικό "Marine Pollution Bulletin".

Τα foraminifera υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Οι μονοκύτταροι οργανισμοί βρίσκονται κυρίως στη θάλασσα και αντιδρούν γρήγορα στις περιβαλλοντικές αλλαγές, γεγονός που τους καθιστά καλούς βιοδείκτες.

Μεταξύ άλλων, το ασβεστολιθικό κέλυφός τους προστατεύει τα κοράλλια από τις χαμηλές τιμές pH. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, μαζί με Πολωνούς συναδέλφους τους, διερεύνησαν τώρα την επίδραση διαφόρων φυτοφαρμάκων στη μεταβολική δραστηριότητα ενός είδους foraminifera (Heterostegina depressa).

Συγκεκριμένα, δοκιμάστηκαν ένα ζιζανιοκτόνο, ένα εντομοκτόνο και ένα μυκητοκτόνο σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. "Ακόμη και ελάχιστες συγκεντρώσεις ζιζανιοκτόνων ή μυκητοκτόνων -μιλάμε για συγκεντρώσεις 0,0001%, που σίγουρα μπορεί να βρεθούν στους σημερινούς κοραλλιογενείς υφάλους- οδήγησαν σε ανεπανόρθωτες βλάβες στα foraminifera", εξηγεί σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της μελέτης Petra Heinz από το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Μετά από μία ημέρα, τα foraminifera είχαν υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά που δεν μπορούσε να ανιχνευθεί καμία μεταβολική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον πρώτο συγγραφέα της μελέτης Michael Lintner, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Το μυκητοκτόνο οδήγησε επίσης σε πλήρη απενεργοποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εντομοκτόνο είχε σημαντικά λιγότερο αρνητική επίδραση στα φορμινίφερα, ή μόνο σε υψηλότερες συγκεντρώσεις.

Διερευνήθηκε επίσης η επίδραση στα διάτομα, τα οποία ζουν σε συμβίωση με τα foraminifera  και είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό τους. Διαπιστώθηκε ότι το μυκητοκτόνο που εξετάστηκε είναι τοξικό τόσο για τον ξενιστή όσο και για το συμβιωτικό του, ενώ το ζιζανιοκτόνο και το εντομοκτόνο έχουν κυρίως αρνητικές επιδράσεις στα διάτομα.

Ωστόσο, ο θάνατός τους οδηγεί τελικά και στο θάνατο των φορμινιφερών.

Οι ερευνητές φοβούνται ότι οι αυξανόμενες καταιγίδες και η αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων λόγω της εντατικής γεωργίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων στη θάλασσα.

Αλλά ακόμη και οι χαμηλές συγκεντρώσεις θα αποτελούσαν σοβαρή απειλή για την υγεία των θαλάσσιων υφάλων.

Πηγές:
Marine Pollution Bulletin - Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέτρες στα νεφρά: Νέα μέθοδος αναγνωρίζει τον τύπο τους χωρίς χειρουργική επέμβαση
Ημερίδα για τον τουρισμό Υγείας από το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας
Καθ’ έξιν αποβολές: Ένα σύνθετο και δύσκολο θέμα για τον ειδικό της γονιμότητας