Μια νέα διαγνωστική διαδικασία από την Ελβετία στοχεύει στην αναγνώριση της φύσης και του σχήματος των λίθων στα νεφρά χωρίς χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τους ερευνητές των Ελβετικών Ομοσπονδιακών Εργαστηρίων Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (EMPA), αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή χειρουργικών επεμβάσεων.

Και αυτό διότι η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα απαραίτητη για τις πέτρες στα νεφρά, έγραψε το EMPA σε σημερινή ανακοίνωσή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί μια αλλαγή στις διατροφικές και πόσιμες συνήθειες.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των λίθων στα νεφρά εξαρτάται από τη σύνθεση και το σχήμα τους. Μέχρι τώρα, αυτό βρισκόταν συχνά μόνο αφού είχαν αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης.

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα πάνω σε μια ειδική μέθοδο ακτίνων Χ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον ακριβή προσδιορισμό του τύπου της πέτρας. Η λεγόμενη ακτινογραφία σκοτεινού πεδίου χρησιμοποιεί αφενός τη σκεδαζόμενη ακτινοβολία, η οποία προκύπτει από την αλληλεπίδραση των ακτίνων-Χ και των λίθων στα νεφρά, και αφετέρου την άμεση ακτινοβολία μετάδοσης, η οποία παράγει ταυτόχρονα μια συμβατική εικόνα ακτίνων-Χ.

Ο συνδυασμός των δύο τύπων εικόνας επιτρέπει έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο προσδιορισμό της σύνθεσης του λίθου, εξήγησε το EMPA. Είναι ακόμη δυνατή η απεικόνιση σχεδόν διαφανών αντικειμένων και λεπτών λεπτομερειών της μικροδομής.

Η νέα διαγνωστική διαδικασία που βασίζεται σε αυτή την τεχνολογία βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη. Στόχος των ερευνητών είναι να μετατρέψουν στο μέλλον τα συνήθη μηχανήματα ακτίνων Χ σε ιατρεία και νοσοκομεία στη νέα τεχνολογία σκοτεινού πεδίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα
Θετική γνωμοδότηση νέου φαρμάκου για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση