Μια πέτρα στα νεφρά - γνωστή και ως νεφρολιθίαση - συνήθως παράγεται από ασβέστιο, άλατα και άλλα μέταλλα που συσσωρεύονται στο ουροποιητικό σας σύστημα και σχηματίζουν μεγαλύτερα κομμάτια στα νεφρά. Καθώς αναπτύσσεται μια πέτρα, μπορεί να εμφανίσετε δυσάρεστα συμπτώματα όπως πόνο στην πλάτη και στο στομάχι, ναυτία, αίμα στα ούρα και πυρετό.

Ορισμένες πέτρες στα νεφρά μπορεί να παραμείνουν εκεί, να μην προκαλούν ποτέ συμπτώματα και να περάσουν χωρίς ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, μερικές μπορεί να γίνουν αρκετά μεγάλες σε μέγεθος για να απαιτούν επέμβαση ή άλλες επιλογές θεραπείας. Μέχρι να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά σας, μπορεί να εξακολουθείτε να εμφανίζετε συμπτώματα. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα μιας πέτρας στα νεφρά—ώστε να γνωρίζετε πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Πόνος

Οι πέτρες στα νεφρά συχνά ποικίλλουν σε μέγεθος. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η πέτρα, τόσο μεγαλύτερη ενόχληση μπορεί να προκαλέσει. Ένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια μιας πέτρας στα νεφρά είναι ο πόνος, ο οποίος συνήθως εμφανίζεται όταν η πέτρα αρχίζει να περνάει από το νεφρό, την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα σας. Ο πόνος που σχετίζεται με μια πέτρα στα νεφρά μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως και εξουθενωτικός. Το πού αισθάνεστε τον πόνο μπορεί επίσης να ποικίλλει: Μερικοί άνθρωποι έχουν πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ή στα πλευρά, ενώ άλλοι παρατηρούν δυσφορία στο στομάχι, τη βουβωνική χώρα ή την περιφέρεια της λεκάνης.

Κολικός νεφρού

Όταν η πέτρα στα νεφρά περνά από το ουροποιητικό σας σύστημα, μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά σας να ουρείτε και να προκαλέσει έντονο και ξαφνικό πόνο. Αυτός ο πόνος είναι γνωστός ως κολικός του νεφρού. Εκτός από τον ακραίο πόνο, μπορεί επίσης να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτόν τον κολικό, όπως:

*Κράμπες

*Πόνος στην κοιλιά

*Πόνος στα πλευρά (πόνος κάτω από τα πλευρά και στην πλάτη)

*Ιδρώτας

*Ανησυχία

*Ναυτία ή εμετός

Συμπτώματα λοίμωξης

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να ουρεί, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας λοίμωξης. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή τα ούρα δεν μπορούν να περάσουν από το σύστημά σας και μπορεί να επανέλθουν στο σώμα σας, προκαλώντας πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και την πρόκληση συμπτωμάτων μόλυνσης. Αν αναπτύξετε λοίμωξη λόγω των πετρών στα νεφρά σας, μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα μαζί με τον πόνο που σχετίζεται με τις πέτρες:

*Αίσθηση ότι κρυώνετε

*Πυρετός

*Έντονη κούραση

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος να αναπτύξετε λοίμωξη είναι συνήθως χαμηλός αν έχετε πέτρες στα νεφρά χωρίς επιπλοκές—οι οποίες είναι μικρές πέτρες στα νεφρά που το σώμα σας μπορεί να αποβάλει από μόνο του.

Αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας

Επειδή οι πέτρες στα νεφρά επηρεάζουν το ουροποιητικό σας σύστημα, είναι πολύ συνηθισμένο να αντιμετωπίζετε αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας ή στα ούρα σας. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν:

*Αίμα στα ούρα σας που έχει ελαφρώς ροζ χρώμα

*Δύσοσμα ούρα

*Θολά ούρα

*Μια ξαφνική παρόρμηση για ούρηση

Συμπτώματα στα παιδιά

Η έρευνα δείχνει ότι περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν πέτρες στα νεφρά σήμερα από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες. Τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό πετρών στα νεφρά διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να τις αναπτύξουν. Αν το παιδί σας εμφανίσει πέτρα στα νεφρά, μπορεί να παρατηρήσετε τα εξής συμπτώματα:

*Αίμα στα ούρα

*Πόνο στην κοιλιά

*Ξαφνική παρόρμηση για ούρηση

*Δυσκολία στην ούρηση

*Το παιδί σας ξυπνά το βράδυ για να πάει στην τουαλέτα

*Συχνουρία

 

Περίπου το 11% των ανδρών και το 9% των γυναικών θα εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά στη διάρκεια της ζωής τους. Τα συμπτώματα μιας πέτρας στα νεφρά μπορεί να ποικίλλουν από ήπια μέχρι και σοβαρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πέτρες στα νεφρά σας μπορεί να αποβληθούν από μόνες τους, ενώ άλλες απαιτούν ιατρική θεραπεία.

Αν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα μαζί με πόνο, είναι σημαντικό να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας, ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα άμεσα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο χρόνιος βήχας μπορεί να είναι κληρονομικός [μελέτη]
Κ. Τσιάρας: Απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για τον περιορισμό κι εκρίζωση της πανώλης
Λέιζερ για τη μυωπία: Μπορεί να γίνει το καλοκαίρι;