Μείωση δαπανών με αύξηση της αποδοτικότητας σημειώνεται φέτος στα νοσοκομεία.

Αυτό ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας 'Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο 28ο ετήσιο "Economist Government Roundtable".

"Πρέπει να σας πω ότι όσον αφορά την πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχουμε στο πεντάμηνο μείωσης των δαπανών σε σχέση με πέρυσι, ένα περίπου 1,5%", είπε ο υπουργός, για να σημειώσει:

"Αυτό δεν είναι μικρό, γιατί οι δαπάνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατ’ αρχάς, ανεβαίνουν χρόνο με το χρόνο, άρα πολύ μεγαλύτερο από το 1,5%.

Συνήθως τα Υπουργεία στο τέλος του χρόνου ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών. Εμάς φέτος αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς θα μας περισσέψουν και χρήματα".

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, "ταυτόχρονα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό διενεργηθέντων χειρουργικών επεμβάσεων, που είχαμε όλα τα χρόνια που κάνουμε στατιστική στο ΕΣΥ".

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "με λιγότερες δαπάνες, έχουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Πρόσφατα παρουσιάσαμε σε όλη τη φαρμακευτική βιομηχανία και την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής αλλά και της γενικής. Ειδικά στα νοσοκομεία η φαρμακευτική δαπάνη έχει πάει εξαιρετικά καλά το 2024.

Η αύξησή τους σε σχέση με το 2023 είναι αμελητέα, κάτι που από μόνο του αποτελεί επιτυχία για όσους καταλαβαίνουν από το φάρμακο, δεδομένου ότι έχουμε συνεχώς καινούργιες θεραπείες που μπαίνουν στο σύστημα".

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ο μεγάλος στόχος που είναι η μείωση των συνολικών επιστροφών στο φάρμακο κατά 200 με 300 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2024, ότι θα επιτευχθεί.

"Οι μεταρρυθμίσεις που κάναμε με τα κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την ψηφιακή μεταφορά μέσω της ΗΔΙΚΑ των διαγωνιστικών εξετάσεων έτσι ώστε να κλειδώνονται τα πρωτόκολλα στα αλήθεια, δουλεύει και ήδη μπήκε μέσα και η δυσλιπιδαιμία από προχθές", τόνισε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών
Τι υδατάνθρακες χρειάζομαι μετά από μια προπόνηση