Νέα δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο Ηράκλειο, με την οικογένεια ενός 55χρονου Πολωνού γιατρού ο οποίος έπαθε εγκεφαλικό, ενώ έκανε διακοπές στην Ελλάδα, να δίνει το πράσινο φως στους γιατρούς, για να ξεκινήσει η διαδικασία που θα δώσει ζωή σε συνανθρώπους μας.

Είναι η τρίτη δωρεά οργάνων που γίνεται στην Κρήτη τις τελευταίες εβδομάδες, οι δύο προηγούμενες πραγματοποιήθηκαν στο ΠΑΓΝΗ και οι δωρητές ήταν Σητειακοί ενώ η σημερινή έγινε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Ο 55χρονος Πολωνός ο οποίος είχε πρόβλημα με την καρδιά του, υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ έκανε διακοπές στην Κω. Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση στο κεφάλι και στις 30 Ιουνίου με αεροδιακομιδή έφτασε στο Ηράκλειο και εισήχθη στη ΜΕΘ του Βενιζελείου νοσοκομείου.

Οι αξονικές που έγιναν έδειξαν διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα.

Την περασμένη Τρίτη πιστοποιήθηκε ο εγκεφαλικός του θάνατος και η οικογένεια του ενημερώθηκε από τους γιατρούς για την τραγική εξέλιξη. Η σύζυγος του 55χρονου γιατρού και τα δύο παιδιά του που τον συνόδευσαν στο Ηράκλειο ζήτησαν να προχωρήσει η διαδικασία για την δωρεά οργάνων, ευαισθητοποιημένοι και λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του δωρητή.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί. Ομάδα γιατρών από τον «Ευαγγελισμό» της Αθήνας παρέλαβε τα νεφρά, το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης πήρε το ήπαρ, ενώ οι κερατοειδείς χιτώνες παρέμειναν στην Κρήτη και τους παρέλαβε το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Roche τερματίζει σειρά θεραπευτικών δοκιμών για τον καρκίνο του πνεύμονα
Σταθεροποίηση στη θετικότητα CoViD - Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid tests
Ρομποτική αρθροπλαστική με το σύστημα ROSA