"Latrodectus tredecimguttatus" είναι η λατινική ονομασία της ευρωπαϊκής αράχνης μαύρη χήρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αντιοροί που παράγονται σε άλογα χρησιμοποιούνται μετά από δάγκωμα από τη δηλητηριώδη αράχνη.

Οι ερευνητές έχουν πλέον αναπτύξει ανθρώπινα ανασυνδυασμένα αντισώματα που παράγονται από κυτταρικές σειρές. Αυτά θα μπορούσαν μια μέρα να αποτελέσουν εναλλακτική λύση στην πράξη και να μειώσουν τα πειράματα σε ζώα.

Η ευρωπαϊκή μαύρη χήρα ζει, στην περιοχή της Μεσογείου. Όταν δαγκώνει, το ζώο εγχέει ένα μείγμα τοξινών στο θύμα. Μία από τις νευροτοξίνες του δηλητηρίου, η α-λατροτοξίνη, είναι επίσης επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Η ασθένεια που προκαλεί, γνωστή ως λατροδεκτισμός, μπορεί να προκαλέσει έντονο και επίμονο πόνο και να οδηγήσει σε μυϊκή δυσκαμψία, αναπνευστικές επιπλοκές και καρδιακά προβλήματα.

Μετά από ένα δάγκωμα, υπάρχουν διαθέσιμοι αντιοροί ζωικής προέλευσης. Αυτοί παράγονται συνήθως στα άλογα.

Ωστόσο, καθώς ο λατροδεκτισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος, αλλά σπάνια θανατηφόρος, η χρήση του αντινύσματος είναι αμφιλεγόμενη και δεν αντιμετωπίζεται κάθε ασθενής.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι οροί των αλόγων μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του αναφυλακτικού σοκ.

Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για τη μείωση του αριθμού των πειραμάτων σε ζώα που απαιτούνται για την παραγωγή αντιορών.

Τα ανθρώπινα ανασυνδυασμένα αντισώματα που παράγονται από κυτταρικές σειρές θα βοηθούσαν να αποφευχθούν και τα δύο μειονεκτήματα - τόσο οι παρενέργειες για τους ασθενείς όσο και τα πειράματα σε ζώα.

Tο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Braunschweig αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την ανάπτυξη ανθρώπινων αντισωμάτων που εξουδετερώνουν το δηλητήριο της αράχνης. Τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό "Frontiers in Immunology".

Σε ένα ερευνητικό έργο, δημιουργήθηκαν αρχικά ανθρώπινα ανασυνδυασμένα αντισώματα με τη χρήση του phage display αντισωμάτων, μιας μεθόδου επιλογής αντισωμάτων σε δοκιμαστικό σωλήνα. Αυτά μπορούν να εξουδετερώσουν την α-λατροτοξίνη. Η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων έναντι της τοξίνης επιβεβαιώθηκε σε διάφορες δοκιμές με βάση κύτταρα.

Τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν είναι πιθανοί υποψήφιοι για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους ορούς αλόγων στη θεραπεία του τσιμπήματος μαύρης χήρας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Τα αντισώματα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικά τεστ, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει 100% μέθοδος για την ανίχνευση του λατροδεκτισμού.

Πηγές:
Frontiers in Immunology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα σε μεγάλη ηλικία [μελέτη]
CoVID: Βασική ανοσία μετά από τρεις εμβολιασμούς
Το πρώτο ποντίκι με πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο ανοσοποιητικό [μελέτη]