Μετά το aducanumab (Aduhelm, 2021), το οποίο δεν κυκλοφορεί πλέον στην αγορά, και το lecanemab (Leqembi, 2023), ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τώρα το donanemab, ένα τρίτο μονοκλωνικό αντίσωμα για τη θεραπεία των πρώιμων σταδίων της νόσου Αλτσχάιμερ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει τα β-αμυλοειδή από τον εγκέφαλο.

'Οπως αναφέρεται και από την εταιρεία νόσου Αλτσχάιμερ, το donanemab είναι μια θεραπεία ενδοφλέβιας (IV) έγχυσης αντισωμάτων κατά του αμυλοειδούς που χορηγείται κάθε μήνα. Έχει λάβει παραδοσιακή έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) ή ήπια άνοια λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ και έχουν επιβεβαίωση αυξημένου β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου όταν λαμβάνεται στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, το donanemab μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να έχουν περισσότερο χρόνο για να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή και να ζουν ανεξάρτητα.

Τα άτομα θα πρέπει να συζητήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να αναπτύξουν ένα σχέδιο θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ που είναι κατάλληλο για αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της στάθμισης των οφελών και των κινδύνων όλων των εγκεκριμένων φαρμάκων και θεραπειών.

Σε αντίθεση με το lecanemab, το donanemab προσφέρει στους ασθενείς την προοπτική θεραπευτικών διαλειμμάτων. Οι συνταγογραφικές πληροφορίες του FDA περιέχουν προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπλοκές ARIA-H και ARIA-E που είναι ορατές στη μαγνητική τομογραφία, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της ταχείας αποικοδόμησης των β-αμυλοειδών στον εγκέφαλο.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να συνδεθούν με τα β-αμυλοειδή στον εγκέφαλο, τα οποία εναποτίθενται εκτός των κυττάρων κατά την πορεία της νόσου του Alzheimer. Τα β-αμυλοειδή στη συνέχεια εξαλείφονται από μια ανοσολογική αντίδραση.

Η μείωση του φορτίου αμυλοειδούς, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), αποσκοπεί στην πρόληψη (περαιτέρω) βλάβης των νευρώνων και περαιτέρω μείωσης των γνωστικών επιδόσεων. Δεν αναμένεται ανάκαμψη από την άνοια.

Αφού διάφορα αντισώματα απέτυχαν να ανακόψουν την εξέλιξη της άνοιας σε κλινικές δοκιμές στο παρελθόν, το Aduhelm της Biogen εγκρίθηκε στις ΗΠΑ (όχι στην Ευρώπη) τον Ιούνιο του 2021.

Η έγκριση χορηγήθηκε με τη δεύτερη προσπάθεια και τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών δεν έπεισαν τους περισσότερους νευρολόγους. Ο παρασκευαστής διέκοψε τις πωλήσεις του φαρμάκου μετά από μερικούς μήνες λόγω έλλειψης ζήτησης.

Τα αποτελέσματα για τα αντισώματα lecanemab και donanemab ήταν πολύ πιο ευνοϊκά. Αυτά τα δύο αντισώματα μειώνουν το αμυλοειδές φορτίο στον εγκέφαλο σημαντικά περισσότερο από το aducanumab.

Στις βασικές μελέτες Clarity AD με lecanemab και TRAILBLAZER-ALZ 2 με donanemab, η άνοια εξελίχθηκε πιο αργά από ό,τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να επιτευχθεί πλήρης ανακοπή της νόσου.

Η λεκανεμάμπη εγκρίθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2023 - στην Ευρώπη ακόμη εκκρεμεί. Ο FDA ενέκρινε τώρα to donanemab, το οποίο η παρασκευάστρια εταιρεία Lilly προτίθεται να προσφέρει ως Kisunla. Η χρήση και των δύο φαρμάκων περιορίζεται σε ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν υπάρχει μόνο ήπια γνωστική εξασθένιση.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανίχνευση εναποθέσεων αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, κατά προτίμηση μέσω σάρωσης ΡΕΤ (στην περίπτωση της λεκανεμάμπης αρκεί και η εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού).

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των μελετών που μπορούν να συγκριθούν, το donanemab πέτυχε μεγαλύτερη μείωση του φορτίου αμυλοειδούς: στη μελέτη TRAILBLAZER ALZ 2 σε 87 centiloids μετά από 76 εβδομάδες σε σύγκριση με 59,1 centiloids με τη λεκανεμάμπη στη μελέτη Clarity AD.

Αυτή η αποτελεσματικότερη απομάκρυνση των αμυλοειδών σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να διακόψουν τη θεραπεία με Kisunla μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Στη μελέτη TRAILBLAZER ALZ 2, αυτό ήταν δυνατό για το 17% των ασθενών μετά από 24 εβδομάδες θεραπείας, το 47% την εβδομάδα 52 και το 69% την εβδομάδα 76, σύμφωνα με τις πληροφορίες για τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Το Leqembi δεν προβλέπει διακοπές της θεραπείας.

Μετά τη διακοπή της δονεμεμάμπης, τα επίπεδα αμυλοειδούς μπορεί να αυξηθούν και πάλι, επειδή η δονεμεμάμπη δεν σταματά τη διαδικασία της νόσου. Δεν έχει ακόμη καθοριστεί πόσο μπορεί να διαρκέσουν τα διαλείμματα στη θεραπεία και πότε πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου η θεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναδιάρθρωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας
Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας
Ανατροπή με δικαστική απόφαση στη θέση προϊστάμενης Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας