Την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ορθοπαιδικών και Τραυματιολογικών Υλικών (ΠΑΣΥΠΟΥ), προκαλεί προωθούμενη διάταξη του υπουργείου Υγείας για αναδρομική έκπτωση (rebate) στα υλικά που προμηθεύεται το ΕΣΥ.

Σε σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου επισημαίνονται αναλυτικά τα εξής:

"Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ορθοπαιδικών και Τραυματολογικών Υλικών - ΠΑ.ΣΥ.ΠΟ.Υ. εκφράζει τη βαθιά απογοήτευσή του για τον τρόπο που το υπουργείο Υγείας επιλέγει να θεραπεύσει τα αθεράπευτα ως φαίνεται οικονομικά του, καταστρέφοντας για μία ακόμη φορά την αγορά και ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου μας.

Το να έχει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρόσβαση σε όλα τα υλικά, στα συστήματα, στον εξοπλισμό, στα μέσα, στις υπηρεσίες και στις τεχνολογίες που χρειάζεται για το έργο του, πληρώνοντας όποτε και όσο επιθυμεί, κάνοντας χρήση της μονοψωνιακής του επιβολής, έχει οδηγήσει ήδη το 60% των επιχειρήσεων - μελών του Συλλόγου μας στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

Διότι ο κλάδος των Ορθοπαιδικών Υλικών, παρ’ όλο που στήριξε και στηρίζει το σύστημα Υγείας σε όλη τη διάρκεια της Οικονομικής Κρίσης, της πανδημίας του Covid-19 και τώρα, με τις συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας, είναι εκείνος που αθροιστικά:

  • Υπέστη 80% “κούρεμα” (PSI) των ομολόγων με τα οποία πληρώθηκε για 3 έτη προμηθειών των Νοσοκομείων με τα προϊόντα του.
  • Είδε τις τιμές των Ορθοπαιδικών Υλικών, μέσω του συστήματος του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΙΜΩΝ, συνεχώς να μειώνονται και ουδέποτε να αυξάνονται όλη την τελευταία 15ετία, αφού μόλις σημειωνόταν κάποια χαμηλότερη τιμή, οπουδήποτε στην Ελλάδα και για οποιοδήποτε λόγο, το σύστημα την καθιστούσε υποχρεωτική πανελληνίως.
  • Για τα υλικά, με τα οποία προμηθεύει όλα τα Νοσοκομεία και όλα τα Κέντρα Υγείας χωρίς να έχουν υπάρξει ποτέ ελλείψεις, πληρώνεται μετά από 1 ή και 1,5 χρόνο, εντελώς άτοκα ή και με εκπτώσεις επί του κεφαλαίου, καταδικασμένος να προσφεύγει σε δανεισμό, με υψηλά επιτόκια και να είναι κατάχρεως και απέναντι στις Τράπεζες και στις εταιρείες factoring.

Το πρόβλημα παίρνει σήμερα εκρηκτικές διαστάσεις με τη δρομολογούμενη θέσπιση και του Rebate σε βάρος των προϊόντων μας, δηλαδή νέων, επιπλέον εκπτώσεων στις ήδη καθημαγμένες τιμές, που βέβαια ουδεμία σχέση έχουν με τις αντίστοιχες της υπόλοιπης ευρωπαϊκής αγοράς (η οποία πληρώνει και στην ώρα τους τους προμηθευτές της).

Αντί για μια Πολιτεία αρωγό στην επιχειρηματικότητα, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αντιμετωπίζουμε διαρκώς ένα Κράτος-Σάυλωκ που κάθε μέρα μας εκπλήσσει δυσάρεστα με νέες επινοήσεις καταδυναστευτικών, ταμιευτικών μέτρων και με ορατό τον κίνδυνο πλέον για ελλείψεις βασικών και ποιοτικών προϊόντων από τα νοσοκομεία και τους ασθενείς.

Ως εδώ όμως! Η Οικονομία είναι αριθμοί. Και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι"!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoVID: Βασική ανοσία μετά από τρεις εμβολιασμούς
Αντισώματα κατά του δηλητηρίου της μαύρης χήρας
Το πρώτο ποντίκι με πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο ανοσοποιητικό [μελέτη]