Με μετακινήσεις παθολόγων από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από τις Σέρρες και από τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας καταφέρνουν να παραμένουν σε λειτουργία οι παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων Δράμας και Ξάνθης, με τη δεύτερη να έχει τη συνδρομή και τριών ιδιωτών παθολόγων σε εφημερίες. Οι αντιδράσεις των μετακινούμενων με συνεχή "εντέλλεσθε" γιατρών, το κύμα παραιτήσεων που αυτές προκαλούν, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες λόγω των θερινών αδειών, οδηγούν το υπουργείο Υγείας στην επιλογή να της κλιμακούμενης πίεσης προς τους ιδιώτες παθολόγους των δύο περιοχών να συνδράμουν στο σύστημα. Ήδη στη Δράμα ζητήθηκε η λίστα με τα ονόματα και τα τηλέφωνα των ιδιωτών, προκειμένου να ζητηθεί από τον καθένα προσωπικά να βάλει "πλάτη", καλύπτοντας κάποιες εφημερίες.

Μιλώντας στο iatronet.gr οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Δράμας και Ξάνθης περιγράφουν την κατάσταση στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία των δύο πόλεων, ενώ εξηγούν για ποιο λόγο θεωρούν ότι δεν μπορεί να αποτελέσει λύση η "επιστράτευση" ιδιωτών παθολόγων, ακόμη και υπό την απειλή της αποβολής από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση όσων αρνηθούν. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας, επισημαίνει πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι προνόμιο των γιατρών, αλλά των ασθενών, οι οποίοι όπως λέει στο τέλος θα υποστούν και τις συνέπειες της συγκεκριμένης ποινής.

Δράμα: Με "συναισθηματικό εκβιασμό" παρέμειναν δύο

Μέσα σε διάστημα πέντε ετών έχει υποβάλλει την παραίτησή του το σύνολο των πέντε ειδικών παθολόγων που είχε στο δυναμικό του το νοσοκομείο της Δράμας, με τους δύο να πείθονται σε παραμονή με "συναισθηματικό εκβιασμό" από τον Ιατρικό Σύλλογο και την δραμινή κοινωνία, όπως λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Όλγα Βασιλείου (φωτογραφία), για να συμπληρώσει: "δεν ξέρω όμως για πόσο"…

Η ίδια δέχτηκε τηλεφώνημα το πρωί της Τετάρτης από υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, με αίτημα να δώσει τη λίστα με τα ονόματα και τα τηλέφωνα των ιδιωτών παθολόγων - μελών του Συλλόγου. Ζήτησε να υποβληθεί το αίτημα γραπτώς, με την επισύναψη της απόφασης του υπουργείου.

"Η Δράμα έχει 10 ιδιώτες παθολόγους, εκ των οποίων ηλικιακά μπορούν να βοηθήσουν οι 7. Από αυτούς, οι 3 είναι αυτοί που παραιτήθηκαν πρόσφατα από το νοσοκομείο", αναφέρει η κ. Βασιλείου και διερωτάται "πώς μπορώ εγώ να τους πείσω να επιστρέψουν σε ένα νοσοκομείο από το οποίο υπέβαλλαν παραίτηση λόγω συνθηκών εργασίας";

Αναφερόμενη στην απειλή για αποβολή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επισημαίνει πως η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη που δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον γιατρό. "Ο γιατρός ολοκληρώνοντας την κλινική του εξέταση συνταγογραφεί εξετάσεις και φάρμακα. Εάν ο υπουργός το κάνει αυτό να μην γίνεται μέσω ΕΟΠΥΥ μπορεί να το κάνει απλά με ένα μπλοκάκι. Το ότι συνεργάζεται με ένα ταμείο, είναι συμβεβλημένος και συνταγογραφεί μέσω του ταμείου φάρμακα το κάνει για να εξυπηρετήσει τον ασθενή του και το κράτος", σημειώνει, προσθέτοντας: "Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Να του πάρει τη σφραγίδα; Να μην μπορεί να συνταγογραφεί ούτε σε χαρτί";

Η κ. Βασιλείου διευκρινίζει πως η ίδια και ο ιατρικός κόσμος δεν είναι απέναντι στο υπουργείο και στον εκάστοτε υπουργό, αλλά διαφωνούν με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. "Οι ιδιώτες γιατροί είναι μέλη των Ιατρικών Συλλόγων. Δεν έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη των Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου;", διερωτάται.

Ξάνθη: Λάθος τρόπος επίλυσης

Στο νοσοκομείο Ξάνθης υπηρετούν μόνιμα δύο ειδικοί παθολόγοι. Οι ανάγκες καλύπτονται, με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία (όπως και στη Δράμα), με γενικούς γιατρούς από Κέντρα Υγείας, καθώς και με τρεις ιδιώτες παθολόγους που συνδράμουν, καλύπτοντας εφημερίες με "μπλοκάκι".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Ιωάννη Σπανόπουλο (φωτογραφία), οι ιδιώτες παθολόγοι της Ξάνθης είναι 20, εκ των οποίων οι 17 είναι ενεργοί λόγω ηλικίας και 3 εξ αυτών ήδη συνδράμουν. "Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα. Είναι σύμβουλοι της πολιτείας σε θέματα δημόσιας υγείας και υπεύθυνοι να εποπτεύουν τα θέματα δημόσιας υγείας στην περιοχή τους", διευκρινίζει ο κ. Σπανόπουλος, προσθέτοντας πως "ο Σύλλογος δεν έχει τον μηχανισμό και τον τρόπο να επιβάλλει στον ιδιώτη γιατρό να συνδράμει στο νοσοκομείο".

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας παθολόγος που πήρε την ειδικότητα πριν από 20 χρόνια και έκτοτε έχει ιδιωτικό ιατρείο ασκώντας πρωτοβάθμια περίθαλψη, δεν μπορεί να πάει ξαφνικά στο εξωτερικό ιατρείο και να κάνει δευτεροβάθμια, εκτεθειμένος στην όποια νομική ή άλλη ευθύνη. "Αν θέλουν θα πρέπει να καθίσουμε κάτω με τους συλλόγους και τον ΠΙΣ, και να ξανασχεδιάσουμε πώς θέλουμε να λειτουργεί συνολικά το σύστημα υγείας μας. Να περνάει ο γιατρός από μια εκπαίδευση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να επικαιροποιεί την ετοιμότητά του και να αισθάνεται ασφαλής για εφημερία αν χρειαστεί", αναφέρει.

Ε. Τούλης: Τα μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος δεν είχε καμία όχληση από το υπουργείο Υγείας αναφορικά με το αίτημα συνδρομής ιδιωτών στο σύστημα. "Τα μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ", λέει ο πρόεδρος της Ένωσης, Ευάγγελος Τούλης (φωτογραφία), επισημαίνοντας πως "η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι προνόμιο του ασθενή, όχι του γιατρού", και επομένως είναι αυτός που θα τιμωρηθεί από μια ενδεχόμενη αποβολή του γιατρού από το ηλεκτρονικό σύστημα.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους, όπως υποστηρίζει, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης με ιδιώτες παθολόγους, ο κ. Τούλης αναφέρει πως είναι "σαν να παίρνεις έναν παλιό στρατιώτη, ο οποίος κάποτε εκπαιδεύτηκε για πόλεμο ή και πολέμησε και τον βάζεις μετά από χρόνια διοικητή στην πρώτη γραμμή" και καταλήγει: "Σε ένα νοσοκομείο όπου συχνά δεν υπάρχουν οι υποστηρικτικές ειδικότητες, όπως νευρολόγος, καρδιολόγος, ή το ακτινολογικό δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο, ποια αστική ευθύνη θα έχει σε περίπτωση λάθους και πώς μετά από αυτό θα επιστρέψει στο ιατρείο του σε ένα μικρό μέρος";

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Bιοδείκτες