Η τηλεϊατρική που περιλαμβάνει συμβουλευτική υποστήριξη από νοσηλευτικό προσωπικό βοηθά ασθενείς με αθηροσκλήρωση των αρτηριών των ποδιών, τη λεγόμενη περιφερική αρτηριακή αποφρακτική νόσο (PAD). Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης επιστημόνων από το Γκρατς και το Σάλτσμπουργκ με μια υπηρεσία τηλεϊατρικής ("Keep Pace!").

Περίπου το 10% των ατόμων άνω των 40 ετών πάσχουν από περιφερική αρτηριακή αποφρακτική νόσο, η οποία συχνά αναφέρεται στην καθομιλουμένη ως "διαλείπουσα χωλότητα", επειδή οι πάσχοντες είναι όλο και περισσότερο σε θέση να περπατούν μόνο μικρές αποστάσεις χωρίς πόνο.

"Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν εκπαίδευση βάδισης για τη θεραπεία της περιφερικής αρτηριακής αποφρακτικής νόσου (PAD). Η επιβλεπόμενη εκπαίδευση είναι ανώτερη από τη συμβουλευτική μόνο για τη βελτίωση της απόστασης βάδισης.

Μια υπηρεσία τηλεϊατρικής με νοσηλευτική υποστήριξη μπορεί να καλύψει αυτό το κενό", έγραψαν ο Andreas Prenner (Τμήμα Αγγειολογίας στο MedUni Graz) και οι συν-συγγραφείς του στο "Vasa", το "European Journal of Vascular Medicine"

"Κρατώντας το βήμα"

Οι επιστήμονες δοκίμασαν το σύστημα "Keep Pace!", το οποίο μεταφράζεται  "κρατήστε το βηματισμό". Το σύστημα περιλαμβάνει προπόνηση βάδισης για την καθημερινότητα.

Ο αριθμός των βημάτων, οι αποστάσεις βάδισης και η αυτοελεγχόμενη εξάλεπτη δοκιμασία βάδισης καταγράφονται αυτόματα και μπορούν επίσης να προβληθούν από τους ασθενείς για την ενίσχυση των κινήτρων για βάδιση. Για οκτώ εβδομάδες, η μελέτη περιελάμβανε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με το νοσηλευτικό προσωπικό.

Στη συνέχεια, οι συμμετέοντες στη μελέτη πραγματοποίησαν την εκπαίδευση αυτόνομα για άλλες τέσσερις εβδομάδες.

Συνολικά 19 ασθενείς ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Η ανάλυση αποκάλυψε ένα συνολικά υψηλό επίπεδο ικανοποίησης από την υπηρεσία τηλεϊατρικής (95,4%), συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας του συστήματος (95,1%), της ποιότητας των πληροφοριών (94,4%), της ποιότητας των υπηρεσιών (95,6%), της πρόθεσης χρήσης (92,8%), της γενικής ικανοποίησης από το πρόγραμμα (98,4%) και των οφελών για την υγεία (95,8%).

Το 78,9% δήλωσε ότι η υπηρεσία τηλεϊατρικής θα ήταν λιγότερο αποτελεσματική χωρίς την τηλεφωνική επαφή με το νοσηλευτικό προσωπικό", έγραψαν οι επιστήμονες.

Η απόσταση βάδισης έγινε μεγαλύτερη

Τα άμεσα αποτελέσματα της εκπαίδευσης ήταν πολύ σημαντικά για τους ασθενείς: η απόσταση που μπορούσαν να περπατήσουν χωρίς πόνο αυξήθηκε στατιστικά σημαντικά από 76,3 μέτρα κατά μέσο όρο σε 188,4 μέτρα. Η απόσταση βάδισης που κάλυπταν μέσα σε έξι λεπτά αυξήθηκε από 308,8 μέτρα κατά μέσο όρο σε 425,9 μέτρα.

Ο πόνος επίσης μειώθηκε και η κοινωνική συμμετοχή βελτιώθηκε επίσης σημαντικά λόγω του ότι αυξήθηκε η κινητικότητα.

Το συμπέρασμα των συγγραφέων της μελέτης συνηγορεί υπέρ της ευρύτερης χρήσης, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες: "Συνοψίζοντας, οι ασθενείς ήταν πολύ ικανοποιημένοι από την υπηρεσία τηλεϊατρικής. Η σωματική ευεξία των ασθενών με PAD βελτιώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από το πρόγραμμα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια