Η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη της παιδικής ηλικίας σταμάτησε το 2023, αφήνοντας 2,7 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά ανεμβολίαστα και ανεπαρκώς εμβολιασμένα σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΠΟΥ και της UNICEF για την εθνική εμβολιαστική κάλυψη (WUENIC) - οι οποίες παρέχουν το μεγαλύτερο και πληρέστερο σύνολο δεδομένων στον κόσμο σχετικά με τις τάσεις του εμβολιασμού για εμβολιασμούς κατά 14 ασθενειών - υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχείς προσπάθειες κάλυψης, ανάκαμψης και ενίσχυσης του συστήματος.

"Οι τελευταίες τάσεις καταδεικνύουν ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να χάνουν πάρα πολλά παιδιά", δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Catherine Russell. "Η κάλυψη του ανοσοποιητικού κενού απαιτεί μια παγκόσμια προσπάθεια, με κυβερνήσεις, εταίρους και τοπικούς ηγέτες που επενδύουν στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και στους εργαζόμενους στην κοινότητα, ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε παιδί εμβολιάζεται και ότι ενισχύεται η συνολική υγειονομική περίθαλψη".

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο αριθμός των παιδιών που έλαβαν τρεις δόσεις του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη (DTP) το 2023 - βασικός δείκτης για την παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη - σταμάτησε στο 84% (108 εκατομμύρια). Ωστόσο, ο αριθμός των παιδιών που δεν έλαβαν ούτε μία δόση του εμβολίου αυξήθηκε από 13,9 εκατομμύρια το 2022 σε 14,5 εκατομμύρια το 2023.

Περισσότερα από τα μισά ανεμβολίαστα παιδιά ζουν στις 31 χώρες με εύθραυστο, επηρεασμένο από συγκρούσεις και ευάλωτο περιβάλλον, όπου τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν λόγω των διαταραχών και της έλλειψης πρόσβασης σε υπηρεσίες ασφάλειας, διατροφής και υγείας.

Επιπλέον, 6,5 εκατομμύρια παιδιά δεν ολοκλήρωσαν την τρίτη δόση του εμβολίου DTP, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη προστασίας από τη νόσο στη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία.

Αυτές οι τάσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από το 2022 και - το πιο ανησυχητικό - δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, αντανακλούν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις με τις διαταραχές στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, τις υλικοτεχνικές προκλήσεις, τη διστακτικότητα στα εμβόλια και τις ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οδηγεί ήδη σε επιδημία ιλαράς

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της θανατηφόρας νόσου της ιλαράς έχουν σταματήσει, αφήνοντας σχεδόν 35 εκατομμύρια παιδιά χωρίς καμία ή μερική μόνο προστασία.

Το 2023, μόνο το 83% των παιδιών παγκοσμίως έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς μέσω των υπηρεσιών υγείας, ενώ ο αριθμός των παιδιών που έλαβαν τη δεύτερη δόση αυξήθηκε ελαφρά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας το 74% των παιδιών.

Τα ποσοστά αυτά υπολείπονται του 95% της κάλυψης που απαιτείται για την πρόληψη κρουσμάτων, την αποτροπή περιττών ασθενειών και θανάτων και την επίτευξη των στόχων εξάλειψης της ιλαράς.

Κατά την τελευταία πενταετία, οι επιδημίες ιλαράς έπληξαν 103 χώρες - όπου ζουν περίπου τα τρία τέταρτα των βρεφών του κόσμου.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (80% ή λιγότερο) ήταν ένας σημαντικός παράγοντας. Αντίθετα, 91 χώρες με ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς δεν εμφάνισαν κρούσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024