Πόσα φάρμακα στο φαρμακείο του μπάνιου σας έχουν λήξει;

Τώρα φανταστείτε ότι δεν έχετε τρόπο να το ξαναγεμίσετε, γιατί είστε εκατομμύρια μίλια μακρυά από το σπίτι.

Αυτό είναι το δίλημμα που θα αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες σε μια αποστολή στον Άρη, αναφέρει νέα μελέτη.

Περισσότερα από τα μισά από τα φάρμακα που είναι αποθηκευμένα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα λήξουν προτού μια αποστολή στον Άρη μπορέσει να επιστρέψει στη Γη, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Αυτά περιλαμβάνουν βασικά σκευάσματα όπως αναλγητικά, αντιβιοτικά, φάρμακα για την αλλεργία και βοηθήματα ύπνου.

Οι αστροναύτες στην επιστροφή τους από τον Άρη θα μπορούσαν να καταλήξουν να βασίζονται σε φάρμακα που έχουν καταστεί είτε αναποτελεσματικά είτε ακόμη και επιβλαβή με την πάροδο του χρόνου, ανέφεραν οι ερευνητές στις 23 Ιουλίου στο περιοδικό Microgravity.

«Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα φάρμακα δεν θα λειτουργήσουν, αλλά με τον ίδιο τρόπο που δεν πρέπει να παίρνετε φάρμακα που έχουν λήξει στο σπίτι, οι υπηρεσίες εξερεύνησης του διαστήματος θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι τα ληγμένα φάρμακα είναι λιγότερο αποτελεσματικά», είπε ο ερευνητής Δρ. Daniel Buckland, επίκουρος καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο Duke University School of Medicine στο Durham.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη λίστα των φαρμάκων που φυλάσσονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), υποθέτοντας ότι η NASA θα αποθηκεύει παρόμοια φάρμακα σε μια αποστολή στον Άρη.

«Προηγούμενη εμπειρία και έρευνα δείχνουν ότι οι αστροναύτες αρρωσταίνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά υπάρχει επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με το έδαφος και ένα καλά εφοδιασμένο φαρμακείο που ανεφοδιάζεται τακτικά, το οποίο εμποδίζει μικρούς τραυματισμούς ή μικρές ασθένειες να μετατραπούν σε προβλήματα που επηρεάζουν την αποστολή», είπε ο Μπάκλαντ.

Περίπου 54 από τα 91 φάρμακα που διατηρήθηκαν στον ISS είχαν διάρκεια ζωής τριών ετών ή λιγότερο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Περίπου τρία από τα πέντε από αυτά τα φάρμακα θα λήξουν πριν επιστρέψει μια αποστολή από τον Άρη, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, είπαν οι ερευνητές. Σύμφωνα με πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, έως και το 98% των φαρμάκων θα λήξει, πρόσθεσαν.

Επιπλέον, η μελέτη δεν εξέτασε την πιθανότητα τα φάρμακα που αποθηκεύονται στο διάστημα να χάσουν τη δράση τους πιο γρήγορα, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Τα γήινα φάρμακα μπορεί να χάσουν λίγο έως πολύ από τη δράση τους καθώς παλαιώνουν μετά την ημερομηνία λήξης τους, είπαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η σταθερότητα και η δράση των φαρμάκων στο διάστημα παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, είπαν οι ερευνητές. Η έλλειψη βαρύτητας, η ακτινοβολία και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων ακόμη περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

«Οι υπεύθυνοι για την υγεία των πληρωμάτων διαστημικών πτήσεων θα πρέπει να βρουν τρόπους να παρατείνουν τη λήξη των φαρμάκων για να ολοκληρώσουν μια αποστολή στον Άρη διάρκειας τριών ετών, να επιλέξουν φάρμακα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ή να αποδεχτούν τον αυξημένο κίνδυνο που σχετίζεται με τη χορήγηση φαρμάκων που έχουν λήξει», είπε ο ερευνητής Thomas Diaz.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών