Μόλις το 1950 αποδείχθηκε η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα, αν και οι γιατροί ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα την είχαν αναγνωρίσει ως πιθανή αιτία της ασθένειας. Έκτοτε, πολλές χώρες έχουν αποθαρρύνει τα προϊόντα καπνού σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα ποσοστά καπνίσματος και τις συνακόλουθες επιπτώσεις που έχουν στην υγεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για πληθυσμό άνω των 15 ετών οι χώρες με τους περισσότερους θεριακλήδες είναι: 

Στο Ναούρου που κρατά τα σκήπτρα στη λίστα, σχεδόν ο μισός πληθυσμός ηλικίας από 15 ετών και πάνω χρησιμοποιεί ένα προϊόν καπνού. Το νησί έχει επίσης υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας και σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, λόγω της κακής διατροφής που κάνουν οι κάτοικοι. 

Εν τω μεταξύ, οι χώρες των Βαλκανίων βλέπουν επίσης υψηλή συχνότητα χρήσης καπνού, ανατρέποντας τη γενική ευρωπαϊκή τάση που είναι πτώση στο κάπνισμα. Οι εδραιωμένες πολιτιστικές νόρμες, οι χαλαροί νόμοι και τα φθηνά τσιγάρα είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες. Στην Βουλγαρία, όπως και στη Σερβία Ερζεγοβίνη τα ποσοστά των καπνιστών είναι πολύ υψηλά, στο 40%, ενώ στη δεκαπεντάδα βλέπουμε και την Κύπρο με ποσοστο 36%.

Από την άλλη πλευρά, η χρήση καπνού είναι πολύ χαμηλότερη στην Αμερική και την υποσαχάρια Αφρική.

Στις ΗΠΑ, λιγότεροι από ένας στους τέσσερις ενήλικες καπνίζουν. Ο Καναδάς είναι ακόμη χαμηλότερος, στο 12% του πληθυσμού. Ωστόσο, ορισμένες αφρικανικές χώρες (Νιγηρία και Γκάνα) βρίσκονται με μονοψήφια επίπεδα, στο 3%.

Κάπνισμα στην Ευρώπη: Ποιες χώρες είναι οι περισσότερο και λιγότερο εθισμένες στον καπνό και το άτμισμα;
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Eurostat, το 19,7 τοις εκατό του πληθυσμού της ΕΕ καπνίζει καθημερινά. Το 2019, το 5,9 τοις εκατό κάπνιζε 20 ή περισσότερα τσιγάρα σε καθημερινή βάση και το 12,6 τοις εκατό κάπνιζε λιγότερες από 20 μονάδες.

Οι χώρες που καπνίζουν περισσότερο στην ΕΕ είναι η Βουλγαρία, με το 28,2 τοις εκατό του πληθυσμού να καταναλώνει καπνό καθημερινά, μετά η Τουρκία (27,3 τοις εκατό), η Ελλάδα (27,2 τοις εκατό), η Ουγγαρία (25,8 τοις εκατό) και η Λετονία (24,9 τοις εκατό). 

Οι χώρες με τους λιγότερους καπνιστές είναι η Σουηδία (9,3%), η Ισλανδία (11,2%), η Φινλανδία (12,5%), η Νορβηγία (12,9%) και το Λουξεμβούργο (13,5%). 

Η Σουηδία, η ευρωπαϊκή χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος, παλεύει με το τσιγάρο εδώ και χρόνια. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια από τις αρχές του 2005. Το 2019, η απαγόρευση επεκτάθηκε περαιτέρω για να συμπεριλάβει υπαίθρια καθίσματα σε μπαρ και εστιατόρια, καθώς και σε δημόσιους χώρους. 

Η Γενική Διεύθυνση για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι η κατανάλωση καπνού είναι «ο μοναδικός μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί και η πιο σημαντική αιτία πρόωρου θανάτου στην ΕΕ».

Στην Ευρώπη, 757.677 περιπτώσεις καρκίνου οφείλονται στο κάπνισμα και θα μπορούσαν να προληφθούν, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο. Περίπου το 50 τοις εκατό των καπνιστών πεθαίνουν πρόωρα, κατά μέσο όρο 14 χρόνια νωρίτερα.

Πηγές:
https://www.visualcapitalist.com/mapped-15-countries-with-the-highest-smoking-rates/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια