Στις ΗΠΑ, η χρήση ταμπόν υποχωρεί πολύ, καθώς οι αυξανόμενες τιμές και οι ανησυχίες για την υγεία και το περιβάλλον ωθούν περισσότερες γυναίκες να στραφούν σε εναλλακτικές επιλογές.

Η πτώση έχει ανατρέψει τον κλάδο της εμμηνορροϊκής φροντίδας, των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Circana.

Η Playtex ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της είναι στάσιμες τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ οι Kimberly-Clark Corp., Procter & Gamble Co. και άλλες εταιρείες ξοδεύουν εκατομμύρια για να εξαγοράσουν startups και επιχειρήσεις που κατασκευάζουν εναλλακτικά προϊόντα των ταμπόν, όπως εσώρουχα Thinx και οργανικά προϊόντα περιόδου. Η Kotex, εστιάζει το marketing της σε νέες, πολύ λεπτές σερβιέτες.

Καταναλώτρια 44 ετών, δήλωσε ότι πια δεν αγοράζει ταμπόν λόγω περιβαλλοντικών λόγων και στη συνέχεια, οικονομικών.

Μια αιτία για την υποχώρηση των πωλήσεων είναι το κόστος. Οι τιμές των ταμπόν στις ΗΠΑ τα τελευταία 5 χρόνια αυξήθηκαν κατά 36% περισσότερο από τον πληθωρισμό το αντίστοιχο διάστημα.

Κατά μέσον ορο οι γυναίκες ξοδεύουν περίπου 20 δολάρια τον μήνα σε προϊόντα για την έμμηνο ρύση-σχεδόν 10.000 δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η καταναλώτρια δήλωσε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, εξοικονομεί εκατοντάδες δολάρια με το να μην αγοράζει ταμπόν. Ξόδεψε περίπου 40 δολάρια σε κυπελάκι περιόδου και πρόσφατα αγόρασε με 20 δολάρια 2 ζευγάρια εσώρουχα περιόδου-αγορές που μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια με την κατάλληλη φροντίδα.

Ο αριθμός των Αμερικανίδων που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν ταμπόν τους προηγούμενους 6 μήνες  μειώθηκε κατά 27%, σε 28 εκατομμύρια πέρσι από το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του MRI-Simmons USA.

Η κίνηση απομάκρυνσης από τα ταμπόν πυροδοτείται και από περιβαλλοντικές ανησυχίες,. Ηδη υπήρχαν αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων που εισάγονται στο σώμα. Στην αρχή του μήνα ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μέταλλα, περιλαμβανομένων ανησυχητικών ποσοτήτων μόλυβδου στις 14 μάρκες ταμπόν που πωλούνται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη τις οποίες αξιολόγησε. Αρσενικό εντοπίστηκε σχεδόν σε όλα τα δείγματα.

Ο FDA επισκοπεί την έρευνα και θα αναλάβει τη δράση που απαιτείται για να προφυλάξει την υγεία των καταναλωτών που χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά, δήλωσε η εκπρόσωπος Amanda Hils. Πρόσθεσε ότι όλα τα προϊόντα περιόδου υπόκεινται σε ρυθμιστικούς κανόνες όσων αφορά την ποιότητα.

Από το 1970 οι ΗΠΑ έχουν ρυθμιστικούς κανόνες για τα ταμπόν ως ιατρικές συσκευές, κάτι που απαιτεί να περνούν από αυστηρή δοκιμή.

Το 1980, η P&G ανακάλυψε τα σούπερ απορροφητικά ταμπόν Rely καθώς συνδέθηκαν με σύνδρομο τοξικού σοκ-βακτηριακή λοίμωξη που προκάλεσε 38 θανάτους στις ΗΠΑ. Από τοτε τα ταμπόν δεν κατασκευάζονται πια με πολύ απορροφητικά υλικά αλλά με βαμβάκι και μεταξένια τεχνητή ίνα.

Covid

Τα  lockdowns στην πανδημία έδωσαν σε πολλές γυναίκες την ελευθερία να δοκιμάσουν διάφορες επιλογές, που μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, όπως εσώρουχα περιόδου, κύπελα έμμηνης ρύσης και δίσκους. Λόγω των περιορισμών της πανδημίας, οι γυναίκες δεν έκαναν τις δραστηριότητες για τις οποίες τα ταμπόν είναι κατάλληλα, όπως κολύμπι και ομαδικά αθλήματα.

Επίσης υπάρχει αυξημένη χρήση ενδομήτριων σπειραμάτων που μπορούν να κάνουν την περίοδο πιο ελαφριά ή να τη σταματήσουν.

Η έλλειψη εργατικού προσωπικού  στην πανδημία, επίσης οδήγησε σε μικρή προσφορά προϊόντων περιόδου το 2022 κατι που ώθησε επίσης τις γυναίκες σε αναζήτηση εναλλακτικών.

Οι γυναίκες θύμωναν πολύ αν δεν μπορούσαν να βρουν ακριβώς το ταμπόν που χρειάζονταν, δήλωσε η Pricie Hanna, ιδρύτρια της Price Hanna Consultants.

Οι πωλήσεις μειώνονται

Αν και δεν υπάρχει πια έλλειψη, οι πωλήσεις ταμπόν δεν επανήλθαν από τότε. Οι πωλήσεις σερβιετών είναι πιο ανθεκτικές. Οι σερβιέτες έχουν γίνει πολύ αποτελεσματικές, ενώ είναι λεπτές και άνετες, δήλωσε η Hanna. Είναι πιο γρήγορα απορροφητικές, πιο απαλές και σχεδιασμένες όλο και περισσότερο να αιχμαλωτίζουν την υγρασία, όπως ιδρώτα και διαρροή από την ουρήθρα.

Ερευνα του 2023 από το Oregon Health and Science University ανακάλυψε ότι οι σερβιέτες συγκρατούσαν το αίμα το ίδιο σε σύγκριση με ταμπόν και κύπελα περιόδου.

Περιβάλλον

Περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι τα πλαστικά στα ταμπόν και τις σερβιέτες χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια να αποσυντεθούν και αποτελούν απειλή όταν απορρίπτονται στη λεκάνη της τουαλέτας, καθώς μπορεί να καταλήξουν στον ωκεανό.

Η Carefree, έχει κατασκευάσει μια νέα σερβιέτα με περιορισμένο πλαστικό, ενώ οι σερβιέτες Viv bamboo βιοδιασπώνται σε 150 ημέρες.

Ο Jim Keighley, πρώην μηχανικός στην P&G, που συνέβαλε στη δημιουργία και κυκλοφορία του ταμπόν Tampax Pearl το 2002, δήλωσε ότι οι σερβιέτες έχουν ωφεληθεί από πολλές εξελίξεις στα υλικά και ότι η καινοτομία στα ταμπόν μάλλον δεν συμβαίνει με τον ιδιο ρυθμό.

Αυξάνεται η δημοφιλία των επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων περιόδου.

Σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, οι πωλήσεις ταμπόν μειώθηκαν από το 2019 στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Εναλλακτικές επιλογές

Η επιλογή των εσώρουχων περιόδου αλλάζει τη γυναικεία αγορά προϊόντων υγείας.

Εσώρουχα περιόδου έχουν κυκλοφορήσει επίσης. Η Kimberly-Clark εξαγόρασε ποσοστό στην Thinx, η οποία κατασκευάζει επαναχρησιμοποιούμενα εσώρουχα, το 2022. Πρόσφατα εισήγαγε πιο απορροφητικό μοντέλο με τιμή $18, που όπως διατείνεται κρατά ισοδύναμη ποσότητα αίματος με αυτή 12 ταμπόν.

Η P&G εξαγόρασε τη γραμμή της Proof με εσώρουχα περιόδου που πουλά σλιπάκια για 25 δολάρια.

Παγκοσμίως  η κατηγορία γυναικείων προιόντων της P&G, που περιλαμβάνει σερβιέτες και ταμπόν είχε μείωση πωλήσεων το πρώτο τετράμηνο του έτους λόγω υψηλότερων τιμών. Η εκπρόσωπος της εταιρίας, Wendy Kennedy δήλωσε ότι ο τομέας Tampax στις ΗΠΑ αυξάνεται το έτος που τελειώνει στις 30 Ιουνίου σε πωλήσεις και μερίδιο αγοράς.

Η Shelby Orme, ιδρύτρια των Kayaness εσώρουχων περιόδου, δήλωσε ότι οι γυναίκες εγκαταλείπουν τα ταμπόν, όχι μόνο για να εξοικονομήσουν χρήματα αλλά και για να μειώσουν τα απορρίμματα. Είναι μια επιλογή υγείας.

Εναλλακτικές επιλογές είναι διαθέσιμες. Το Flex Cup, που είναι κατασκευασμένο για ''αρχάριες'' πωλείται σε μαγαζιά μαζί με εσώρουχα περιόδου και δίσκους περιόδου.

Οι κατασκευαστές ταμπόν εξετάζουν τρόπους βελτίωσης του προϊόντος. Μια startup κέρδισε πέρσι έγκριση από τον  FDA να πουλά νέο τύπο ταμπόν.Στη Βρετανία, η startup Daye παράγει προϊόν που εισάγεται και αφαιρείται πιο εύκολα στο σώμα.

Πηγές:
Bloomberg

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
UNICEF: Απειλητικός ο καύσωνας και για τα παιδιά
Από ποιες ψυχικές νόσους κινδυνεύουν παιδιά που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ [μελέτη]