Η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται τώρα μεταξύ διαφόρων ειδών θηλαστικών-εξέλιξη που φέρνει τον ιό πιο κοντά στο να μεταπηδήσει στους ανθρώπους, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Οι ερευνητές εντόπισαν μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών μεταξύ αγελάδων σε κοπάδια και από αγελάδες σε γάτες και ένα ρακούν.

Ο Dr. Diego Diel, του Cornell University College of Veterinary Medicine, δήλωσε οτι είναι μια από τις πρώτες φορές που έχουμε ενδείξεις για αποτελεσματική μετάδοση μεταξύ θηλαστικών  του ιου H5N1.

Γενετική ανάλυση του ιου δεν αποκάλυψε μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενισχυμένη μεταδοτικότητα του H5N1 στους ανθρώπους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature.

Όμως η μετάδοση μεταξύ θηλαστικών αυξάνει τις ανησυχίες ότι ο ιός τελικά θα προσαρμοστεί ώστε να εξαπλώνεται μεταξύ ανθρώπων.

Εχουν αναφερθεί 11 περιστατικά σε ανθρώπους στις ΗΠΑ. Το πρώτο καταγράφηκε τον Απρίλιο 2022.

Τέσσερα περιστατικά συνδέονται με φάρμες βοοειδών και 7 με φάρμες πουλερικών περιλαμβανομένης έξαρσης 6 περιστατικών τις τελευταίες εβδομάδες στο Κολοράντο.

Όλα τα ανθρώπινα κρούσματα εως σήμερα έχουν ελαφρά συμπτώματα και ο ιός δεν εχει αναπτύξει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων.

Υπάρχει ανησυχία ότι πιθανές μεταλλάξεις μπορεί ενδεχομένως να προκύψουν που θα οδηγούσαν σε προσαρμογή στα θηλαστικά, μεταπήδηση στους ανθρώπους και πιθανή μετάδοση μεταξύ ανθρώπων μελλοντικά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετική αλληλούχιση για να εντοπίσουν τα στελέχη που μεταδόθηκαν μεταξύ αγελάδων όταν μολυσμένα ζώα από το Τέξας μετακινήθηκαν σε φάρμα με υγιείς αγελάδες στο Οχάιο.

Διαπίστωσαν επίσης ότι ο ιός μεταδόθηκε σε γάτες, σε ένα ρακούν και σε άγρια πτηνά που ανακαλύφθηκαν νεκρά σε φάρμες που είχαν επηρεαστεί από τον ιό.

Οι γάτες και το ρακούν πιθανόν μολύνθηκαν από την κατανάλωση ωμού γάλακτος από αγελάδες που είχαν μολυνθεί.

Εξάρσεις σε πουλερικά έχουν αναφερθεί σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ και σε 13 έχουν αναφερθεί εξάρσεις σε αγελάδες.

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική, πλωτή τελετή έναρξης
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου