Η απώλεια ενός κοντινού προσώπου μπορεί να κάνει κάποιον να γεράσει πιο γρήγορα, έδειξε νέα έρευνα στο JAMA Network Open.

Άνθρωποι που έχασαν γονέα, σύζυγο, αδερφό ή παιδί είχαν σημάδια μεγαλύτερης βιολογικής ηλικίας σε σύγκριση με όσους δεν είχαν τέτοιες απώλειες.

Η Allison Aiello, του Columbia University Mailman School of Public Health, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ισχυρές σχέσεις μεταξύ απώλειας αγαπημένων  προσώπων κατά τη διάρκεια της ζωής- από την παιδική στην ενήλικο ζωή- και ταχύτερης βιολογικής γήρανσης, στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 4.500 ανθρώπων που έδωσαν δείγματα αίματος για εξέταση DNA σε μακροχρόνια έρευνα. Παρακολουθήθηκαν από την εφηβεία έως την ενήλικο ζωή.

Οι ερευνητές εντόπισαν θανάτους μεταξύ ανθρώπων κοντσίνων στους συμμετέχοντες για να διαπιστώσουν πώς οι απώλειες θα μπορούσαν να συνδέονται με τη βιολογική τους ηλικία.

Οσοι είχαν τουλάχιστον 2 απώλειες στη ζωή τους είχαν πιο μεγάλη βιολογική ηλικία με βάση επιγενετική εξέταση.

Επιπλέον 2 ή περισσότερες απώλειες στην ενήλικο ζωή συνδέονταν πιο στενά με ταχύτερη βιολογική γήρανση σε σχέση με μια απώλεια και σημαντικά περισσότερο έναντι καμίας απώλειας. Περίπου το 40% των συμμετεχόντων είχε βιώσει τουλάχιστον μια απώλεια μεταξύ 33 και 43 ετών.

Χρειάζονται νέες έρευνες για να κατανοηθεί πώς το πένθος επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία.

Πηγές:
JAMA Network Open.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 18 πρωτεΐνες που συνδέονται με την καρδιακή ανεπάρκεια και την αδυναμία
Η γήρανση και το δυναμικό εμφύτευσης των ευπλοειδών εμβρύων: Νέα δεδομένα
Προστασία των ασθενών με ρευματικές παθήσεις κατά τη διάρκεια του καύσωνα