Πρόσφατη έρευνα υπέδειξε ότι η χρονίως υψηλή κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και παλμών –επομένως και αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ACC Asia 2024 στο Δελχί η κατανάλωση περισσότερων των 400 mg καφεΐνης τις περισσότερες ημέρες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

Με τη χρόνια κατανάλωση, ερευνητές εννοούσαν πρόσληψη ροφημάτων με καφεΐνη 5 φορές την εβδομάδα περισσότερο από 1 χρόνο. Η δόση 400 mg ισοδυναμεί με 4 φλιτζάνια καφέ, 10 κουτάκια αναψυκτικό ή 2 ενεργειακά ποτά.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση και τους παλμούς 92 υγιών ανθρώπων με φυσιολογική πίεση, 18 έως 45 ετών. Μετρήθηκε η πίεση και οι παλμοί τους ένα και 5 λεπτά μετά την ολοκλήρωση τρίλεπτης άσκησης. Ελήφθη υπόψη η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης και δημογραφικά στοιχεία.

Περίπου το 19,6% των συμμετεχόντων κατανάλωνε περισσότερα από 400 mg καφεΐνης καθημερνά. Η μεγαλύτερη πρόσληψη γινόταν από γυναίκες, από εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και με θέση manager και όσους ζούσαν σε πόλεις.

Η μελέτη έδειξε ότι η χρόνια κατανάλωση καφεΐνης 400 mg καθημερινά επηρεάζει σημαντικά το αυτόνομο νευρικό σύστημα αυξάνοντας με το πέρασμα του χρόνου την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς.

Η καθημερινή κατανάλωση περισσότερων των 600 mg καφεΐνης αύξανε σημαντικά τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση μετά από 5 λεπτά ανάπαυσης που ακολούθησαν το τεστ.

Η αυξημένη πίεση και παλμοί για μακρά περίοδο εξασθενούν την καρδιά και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ο Dr. Nency Kagathara δήλωσε ότι η τακτική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να διαταράσσει το παρασυμπαθητικό σύστημα οδηγώντας σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και παλμούς.

Πρόσθεσε  ότι λόγω της επίδρασης στο αυτόνομο νευρικό σύστημα η τακτική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να θεσει κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους σε κίνδυνο υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών συμβάντων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε