Λειτουργεί από σήμερα η μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, με δυναμικότητα 6 κλινών.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ), κάνει λόγο για σημαντική ενέργεια, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη φροντίδα των παιδιών:

"Για να γίνουν μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά, πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ Παίδων", σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΜ για να εξηγήσει:

"Στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχει ανισοκατανομή στην ανάπτυξη των ΜΕΘ Παίδων, με το 60% να είναι ανεπτυγμένες στην Αττική. Έτσι, ενώ δεν έχουμε παιδιά διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ, έχουμε διακομιδές παιδιών σε τεράστιες μεγάλες αποστάσεις.

Αυτό όμως δεν μπορεί να σκεπάσει το πρόβλημα των ελλείψεων ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ στη περιφέρεια που αναγκάζει παιδιά με σοβαρά νοσήματα να διακομίζονται σε μεγάλες αποστάσεις με κίνδυνο της ζωής τους και πολλά έξοδα για τους γονείς που τα ακολουθούν, πέραν της αγωνίας.

Δεν επιτρέπεται η Ανατολική Μακεδονία να μη διαθέτει ΜΕΘ Παίδων. Δεν επιτρέπεται όλη η Βόρεια Ελλάδα να διαθέτει μόνο 8 κλίνες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Δεν επιτρέπεται η Ήπειρος να μη διαθέτει ΜΕΘ Παίδων".

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, δεν επιτρέπεται, μέρα με τη μέρα, να κλείνουν κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Θα έπρεπε με βάσει τα νοσοκομειακά κρεβάτια να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων και ανηλίκων, τονίζει, για να διευκρινίσει:

"Από 450 κλίνες που λειτουργούσαν πρό πανδημίας, καταφέραμε τη περίοδο της πανδημίας με τις δωρεές εξοπλισμού, τις προσλήψεις συμβασιούχων να αυξηθούν σε περίπου 1.100. Τώρα λειτουργούν μόνο 850 κλίνες αφού μία, μία κλείνουν λόγω ελλείψεων εντατικολόγων και νοσηλευτών. Δηλαδή, 250 κλίνες λιγότερες.

Φυσικά σε αυτές τις νοσοκομειακές κλίνες στη πανδημία και τώρα προστίθενται περίπου 170 από ιδιωτικές κλινικές που νοικιάζονται από το υπουργείο Υγείας και τις διαχειρίζεται το ΕΚΕΠΥ.

Συγκεκριμένα το ΕΚΕΠΥ διαχειρίζεται σήμερα 1.020 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 170 κλίνες ΜΕΘ είναι νοικιαζόμενες από τον ιδιωτικό τομέα. Στη πανδημία διαχειριζόνταν το ΕΚΕΠΥ 1.270 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων 170 από ιδιωτικές κλινικές και 1.100 από τα νοσοκομεία".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανική Εταιρεία Διατροφής: Ακόμη και το ελάχιστο αλκοόλ βλάπτει
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη
Η επιληψία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου στην εγκυμοσύνη