Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα νέο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού ιού RSV. Το εμβόλιο mResvia της παρασκευάστριας εταιρείας Moderna μπορεί έτσι να χρησιμοποιηθεί για την ανοσοποίηση ενηλίκων άνω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο RSV είναι ένα παγκοσμίως διαδεδομένο παθογόνο που κανονικά προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα.

Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις σε ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και σε νεογέννητα μωρά.

Σύμφωνα με τις παρεχόμενες πληροφορίες, το mResvia είναι το πρώτο λεγόμενο εμβόλιο mRNA που εγκρίνεται για την Ευρώπη.

Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, εξήγησε ότι αυτό δείχνει τη σημασία της καινοτομίας για την προστασία των πολιτών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε ήδη εισηγηθεί την έγκριση στα τέλη Ιουνίου.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά εμβόλια, τα εμβόλια mRNA δεν απαιτούν παθογόνους μικροοργανισμούς ή τα συστατικά τους. Αντ' αυτού, σε ορισμένα κύτταρα του σώματος χορηγούνται τμήματα των γενετικών πληροφοριών του ιού - παρέχεται, επομένως, το προσχέδιο για τις μεμονωμένες πρωτεΐνες του ιού.

Αυτό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα την προστατευτική δράση.

Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Paul Ehrlich, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια στη Γερμανία, έχουν εγκριθεί δύο ακόμη εμβόλια για τον RSV για άτομα άνω των 60 ετών και μια προφύλαξη με αντισώματα για βρέφη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει θανατηφόρους καρκίνους του εγκεφάλου σε μόλις μία ώρα
Πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς - πνευμόνων στην Ελλάδα
Νέο θεραπευτικό μονοπάτι για τη θεραπεία της μεταβολικής ηπατικής νόσου