Στο πώς λειτουργεί το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα, αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ο κ. Πρασσάς το υπό μελέτη εμβόλιο έχει θεραπευτική δράση. "Δηλαδή, από τη στιγμή που ένας ασθενής θα εμφανίσει μη μικροκυτταρικό ιό, θέλουμε να δούμε αν το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των μοντέρνων ανοσοθεραπειών στις οποίες υπόκεινται τώρα οι ασθενείς αυτοί", υπογράμμισε, για να διευκρινίσει:

"Είναι ακριβώς έτσι και είναι σημαντικό να μείνουμε στις σωστές λέξεις και να μην βάλουμε ούτε τον πήχη χαμηλότερα από εκεί που πρέπει να δικαιολογηθεί η όποια αισιοδοξία, αλλά να μην το βάλουμε και πολύ ψηλά για να μπορούμε να μείνουμε στα δεδομένα που υπάρχουν για να μην υπάρχει υπέρμετρος ενθουσιασμός για το πού βρισκόμαστε και το τι έρχεται μπροστά μας. Αυτή τη στιγμή η είδηση είναι ότι ξεκίνησε μία νέα κλινική μελέτη.

Σε αυτή η κλινική μελέτη θα συμμετέχουν 7 χώρες. Είναι κάτι καινούργιο. Ξεκινάμε να βλέπουμε ουσιαστικά για πρώτη φορά τα mRNA εμβόλια σαν θεραπευτικά και όχι προστατευτικά και αυτό είναι μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα mRNA εμβόλια που είδαμε στην πανδημία. Είναι μία καινούργια κλινική δοκιμή. Θα συμμετέχουν 130 ασθενείς από 7 χώρες. Δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα σε αυτές τις 7 χώρες στην πρώτη φάση της δοκιμής. Η δοκιμή αυτή θα κρατήσει περίπου μισό χρόνο με ένα χρόνο και μετά θα πάμε σε φάση 2, φάση 3. Αναλόγως με τα αποτελέσματα".

Θεραπευτική δράση

Ο κ. Πρασσάς ανέφερε, επίσης, τα ακόλουθα:

"Υπάρχουν πολλές ομοιότητες και υπάρχουν και χτυπητές διαφορές. Γιατί ακούει ο κόσμος mRNA εμβόλια και θα ήθελα να ξεκινήσουμε ξεχωρίζοντας ποιες είναι οι διαφορές και ομοιότητες σε σχέση με τα εμβόλια της πανδημίας, αν μου επιτρέπετε. Καταρχήν η βασική ομοιότητα είναι το ότι χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια τεχνολογία mRNA. Δηλαδή χρησιμοποιούν αυτό το αγγελιοφόρο μήνυμα που έχει το εμβόλιο που είχαμε και στην πανδημία για να φτιαχτεί μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, ώστε να μπορεί η άμυνά μας να αναγνωρίσει κάτι. Στην περίπτωση της πανδημίας ήταν να αναγνωρίσει έναν ιό".

Στην περίπτωση αυτή θέλουμε να του δώσουμε έξτρα γυαλιά, να μπορεί να βλέπει πολύ καλύτερα τα χαρακτηριστικά που έχουν κάποια καρκινικά κύτταρα στο σώμα μας. Και με αφορμή αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρη η διαφορά ανάμεσα στην προφυλακτική δράση που είχαμε στα εμβόλια δηλαδή κάνουμε το εμβόλιο για να μην αρρωστήσουμε βαριά. Και στη θεραπευτική δράση που έχει το υπό μελέτη εμβόλιο τώρα. Δηλαδή από τη στιγμή που ένας ασθενής θα εμφανίσει μη μικροκυτταρικό ιό, θέλουμε να δούμε αν το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των μοντέρνων ανοσοθεραπειών στις οποίες υπόκεινται τώρα οι ασθενείς αυτοί".

Χημειοθεραπείες

Στην ερώτηση αν θα χρησιμοποιείται μετά την εμφάνιση του καρκίνου παράλληλα με τις χημειοθεραπείες ο κ. Πρασσάς απάντησε:

"Ακριβώς. Ουσιαστικά τώρα μελετάει αυτή η μελέτη το πώς σαν ενισχυτικό της δράσης των κυρίαρχων ανοσοθεραπειών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κλινική, πώς η προσθήκη αυτού του εμβολίου μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα αυτών των ανοσοθεραπειών.

Και νομίζω ότι είναι σημαντικό λίγο να συζητήσουμε πώς λειτουργούν με απλά λόγια αυτές οι ανοσοθεραπείες για να μπορέσουμε να να γίνει η δημόσια συζήτηση σχετικά με το τι κάνουν αυτά τα εμβόλια πιο εύκολα. Εξελικτικά οι άνθρωποι έχουμε φτιάξει ένα αμυντικό σύστημα το οποίο ιδανικά βρίσκεται σε μια ενεργότητα η οποία δεν είναι ούτε πολύ υψηλή - αν είναι πολύ υψηλή θα αρχίσει να χτυπάει τους ίδιους μας τους ιστούς και να έχουμε την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων. Ούτε όμως και πολύ χαμηλή, γιατί αν ήταν πολύ χαμηλή δεν θα μπορούσε να έχει αποτελεσματικότητα απέναντι σε εισβολείς όπως οι ιοί, βακτήρια ή ακόμα και στα καρκινικά κύτταρα.

Καταρχήν να πούμε ότι στο αμυντικό μας σύστημα υπάρχουν πάρα πολλοί μηχανισμοί για να μπορεί να κρατάει την ενεργότητα του σε αυτή την τόσο όσο θέλουμε κατάσταση. Να πω απλά χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή στο σώμα μου εγώ είμαι 43 χρονών και στο σώμα των περισσοτέρων ακροατών μας υπάρχουν εκατομμύρια κύτταρα τα οποία είναι στην διαδικασία καρκινογένεσης, αλλά ευτυχώς για εμάς τα αμυντικά μας συστήματα θα τα αναγνωρίσουν όταν γίνουν αρκετά διαφορετικά και θα τα εξολοθρεύσουν προτού φύγουν εκτός ελέγχου.

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες τα καρκινικά κύτταρα βρίσκουν τρόπους να μπορούν να κρύβονται από την άμυνα. Και σε αυτή την περίπτωση ήρθαν αυτές οι καινούργιες οι ανοσοθεραπείες, οι οποίες τι κάνουν; Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι στο σώμα μας έχουμε συγκεκριμένα βιολογικά φρένα, τα οποία είναι αυτά τα οποία κρατάνε την ενεργότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος στην ένταση που θέλουμε".

Σβήνουν τα φρένα

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, όταν λοιπόν έρθει ένας ασθενής και εμείς θέλουμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες η ανοσοθεραπεία να εντοπίσει τα καρκινικά του κύτταρα, δίνουμε αυτούς τους βιολογικούς παράγοντες που σβήνουν ουσιαστικά αυτά τα φρένα:

"Αυξάνεται πολύ απότομα η ενεργότητα του αμυντικού συστήματος και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να χτυπηθούν και τα καρκινικά κύτταρα του ασθενή. Αυτό τα τελευταία 10 – 15 χρόνια που το βλέπουμε στην κλινική πράξη, πολλές φορές μας δίνει συγκλονιστικά θετικά αποτελέσματα. Ασθενείς που είναι σε τελικό στάδιο, ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν καμία τύχη μέχρι πριν από 10- 15 χρόνια, έχουμε δει να έχουν πάρα πολύ σημαντικές αποκρίσεις και κάποιους όγκους να εξαφανίζονται τελείως".

Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες παρά το γενικό μπουστάρισμα που κάνουμε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, τα καρκινικά κύτταρα εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους είτε να κατεβάζουν τα ρολά τους είτε να φτιάχνουν στο μικροπεριβάλλον τους ένα αμυντικό άσυλο, με αποτέλεσμα, παρά τη γενική επιστράτευση του αμυντικού συστήματος, αυτά να καταφέρουν να επιβιώσουν. Και έρχεται λοιπόν τώρα η συγκεκριμένη ιδέα αυτών των εμβολίων, η οποία τι λέει;

Προτού κάνουμε αυτό το γενικό μπουστάρισμα, ας φτιάξουμε μια ειδική ομάδα αμυντικών κυττάρων, η οποία θα έχει τα αποκλειστικά κυάλια να βλέπει μόνο τα χαρακτηριστικά που έχουν αυτοί οι συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου. Κάνουμε λοιπόν πρώτα αυτό το εμβόλιο, φτιάχνουμε αυτή την ειδική ομάδα κρούσης και μετά κάνουμε το γενικό μπουστάρισμα με τις ανοσοθεραπείες, ελπίζοντας ότι αυτή η αύξηση της ειδικότητας της άμυνάς μας θα κάνει πιο αποτελεσματική τη θεραπεία των συγκεκριμένων τύπων καρκίνου".

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία ΟΕΝΓΕ: Πιέζουν παιδιάτρους του νοσοκομείου Τρικάλων να μετακινηθούν στη Λαμία
Γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά της CοViD είχαν λιγότερες πρόωρες και θνησιγενείς γεννήσεις [μελέτη]
Πέθανε ο Σβεν Γκόραν 'Ερικσον