Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σε συνδυαμό με "πραγματικό τσιγάρο" - ο συνδυασμός αυτός είναι πολύ κακός για την υγεία. Αμερικανοί επιστήμονες απέδειξαν τώρα ότι ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι τέσσερις φορές υψηλότερος σε τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό διαφάινεται και από μελέτες σε ζώα.

"Η έκθεση στη νικοτίνη μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών συστημάτων (άτμισμα) έχει ήδη αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων τύπων βλάβης των πνευμόνων.

Ωστόσο, η επίδραση του "ατμίσματος" στον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα ήταν προηγουμένως άγνωστη", έγραψαν στο "Journal of Oncology Research and Therapy"ο Randall Harris και οι συν-συγγραφείς του από το Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολόμπο.

Στο πλαίσιο μιας λεγόμενης μελέτης ελέγχου περιπτώσεων, οι επιστήμονες αντιπαρέβαλαν 4.975 ασθενείς με διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα με 27.294 άτομα με τα ίδια προσωπικά χαρακτηριστικά χωρίς καρκίνο.

Τα παρακάτω αποτελέσματα δείχνουν πόσο καταστροφικό είναι το κάπνισμα ή το "άτμισμα" για την υγεία, ειδικά για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα: Οι καπνιστές τσιγάρων είχαν 14 φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Ο συνδυασμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της τακτικής χρήσης "πραγματικών" τσιγάρων αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα 59 φορές, γεγονός που αντιστοιχεί σε τετραπλάσια αύξηση του κινδύνου σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο μόνο.

Όταν οι επιστήμονες αντιστάθμισαν στατιστικά τυχόν πρόσθετες ασθένειες, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), στεφανιαία νόσο κ.ά., η πιθανότητα ενός τέτοιου καρκινώματος μειώθηκε και στις δύο ομάδες, αλλά η διαφορά μεταξύ των καπνιστών μόνο τσιγάρων και των χρηστών "ατμιστών" συν τη χρήση τσιγάρων παρέμεινε η ίδια.

Η διαφορά ήταν η ίδια για άνδρες και γυναίκες και αφορούσε όλους τους διαφορετικούς τύπους καρκίνου του πνεύμονα.

Όπως γράφουν οι Αμερικανοί επιστήμονες, τα αποτελέσματα αυτά από τη μελέτη ελέγχου περιπτώσεων εξάγονται από τουλάχιστον δύο επιστημονικές μελέτες με πειράματα σε ζώα: Όταν τα ζώα εκτέθηκαν σε ατμούς από ηλεκτρονικά τσιγάρα για ένα χρόνο, σχεδόν το ένα τέταρτο εμφάνισε καρκίνο του πνεύμονα και σχεδόν το 60% των ζώων εμφάνισε πρόδρομες μορφές καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Αποδείχθηκε η βλάβη των μηχανισμών επιδιόρθωσης του DNA που προστατεύουν από τα καρκινώματα που προκαλούνται από το άτμισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μνημόνιο ΕΟΔΥ - ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ για την πρόληψη πνιγμών
Ποιες τροφές μπορούν να σας προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη
Σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο: Να μην υπολυθούν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι καθαριότητας