Σε λιγότερο από ένα μήνα, η υπουργός Υγείας, Elisabeth Baume-Schneider, αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη αύξηση των ασφαλίστρων. Το ελβετικό κοινοβούλιο πάντως είναι επί του παρόντος απασχολημένο με τη συζήτηση μέτρων για τον περιορισμό του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.

Ένας παράγοντας κόστους είναι οι υψηλές τιμές των φαρμάκων - για παράδειγμα στον τομέα των εξειδικευμένων δραστικών συστατικών για σπάνιες ασθένειες: Το Trikafta, για παράδειγμα, της αμερικανικής παρασκευάστριας εταιρείας "Vertex Pharmaceuticals", κοστίζει 14975,75 ελβετικά φράγκα.

Πρόκειται για τη λεγόμενη "τιμή βιτρίνας", όπως εξήγησαν το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας (BAG) και η παρασκευάστρια εταιρεία όταν ρωτήθηκαν σχετικά από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα "20 Minuten". Με τη Vertex Pharmaceuticals υπάρχει δηλαδή ένα εμπιστευτικό μοντέλο τιμολόγησης, όπως συνηθίζεται με τα ακριβά φάρμακα: το πραγματικό κόστος δεν μπορεί να προσδιοριστεί με βεβαιότητα - η έκθεση θεραπευτικών προϊόντων 2023 της Helsana προσδιορίζει τουλάχιστον 100.000 ελβετικά φράγκα ανά ασθενή και έτος θεραπείας.

Οι πωλήσεις του Trikafta έχουν εκτοξευθεί μετά την αδειοδότησή του το 2021: Με περίπου 68 εκατομμύρια, είναι ένα από τα φάρμακα με τις υψηλότερες πωλήσεις στην Ελβετία, παρόλο που μόνο 657 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με αυτό. Αλλά το Trikafta είναι μόνο ένα παράδειγμα - το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο προειδοποιεί για την εκρηκτική αύξηση του κόστους: για παράδειγμα, η ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο Keytruda, το αντιπηκτικό Xarelto και το Humira για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων προκαλούν ακόμη υψηλότερο κόστος. Επιπλέον, η αμερικανική εταιρεία παραγωγής πρέπει να καταβάλει εκατομμύρια σε μισθούς.

Το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκρίσιμο φάρμακο για τη θεραπεία της κυστικής ίνωσης: "Η κατάσταση αυτή επιτρέπει στη Vertex Pharmaceuticals να έχει ισχυρή διαπραγματευτική θέση τόσο στην Ελβετία όσο και σε άλλες χώρες και να διαπραγματεύεται δυσανάλογα υψηλές τιμές για το προϊόν της".

Για τον επικεφαλής οικονομολόγο της Santésuisse, Christoph Kilchenmann, ένα πράγμα είναι βέβαιο, πως πρόκειται για ένα παιχνίδι εξουσίας των φαρμακευτικών εταιρειών με στόχο την επιβολή υπερβολικών τιμών.

Τι λένε οι παρασκευάστριες εταιρείες

Η παρασκευάστρια εταιρεία Vertex Pharmaceuticals δικαιολογεί την υψηλή τιμή του Trikafta - με το ότι αυτή αντανακλά την "κλινική αξία" της δραστικής ουσίας: τα οφέλη του φαρμάκου για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, τους ασθενείς και τους φροντιστές περιλαμβάνονται στην τιμολόγηση.

Επιπλέον, κατά τη διαβούλευση με τις αρχές λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές συνθήκες της χώρας στο σύνολό της.

Καθώς τα περισσότερα φάρμακα δεν καταφέρνουν ποτέ να κυκλοφορήσουν στην αγορά, λίγοι πρέπει να αποσβέσουν το κόστος ανάπτυξης πολλών: «Έχουμε επενδύσει περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην ανάπτυξη των λεγόμενων διαμορφωτών CFTR".

Επιπλέον, υπάρχουν δαπάνες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Πηγές:
20 Minuten ch

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπότοξ για αναζωογόνηση του προσώπου - Πόσο πετυχαίνει τους στόχους του [μελέτη]
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων
Συνήγορος του Πολίτη κατά ΕΟΠΥΥ για παράνομες χρεώσεις από ιδιωτικές κλινικές [πόρισμα]